Cégvilág

Cégvásárlással terjeszkedik a Bonafarm

Megvásárolta a Bonafarm Zrt. az Agro-Invest Kft. üzletrészeit, ezzel a több mint 10 ezer hektáron gazdálkodó pápai Agroprodukt Zrt. is a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó agrár-élelmiszeripari csoport részévé válik.

Irányításszerzés iránti engedély kérelmével fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz a Bonafarm Zrt., miután adásvételi szerződést kötött az Agro-Invest Kft. üzletrészeinek megvásárlásáról annak tulajdonosaival, a Mádl Agro Kft.-vel, Mádl Istvánnal, Gyarmati Lászlóval, Takács Lászlóval, Pethő Zoltánnal és Pálffy Jenővel. Az ügylettel Csányi Sándor OTP-vezér agrárportfóliója lényegében az egykori pápai állami gazdasággal bővül. Az Agro-Invest Kft. ugyanis 89,57 százaléknyi üzletrésszel rendelkezik az Agro 22 Zrt.-ben, amelyik pedig 99,8 százalékos tulajdonosa az első Orbán-kormány alatt privatizált, 8,3 milliárd forintos saját tőkéjű Agroprodukt Zrt.-nek. Az üzletrész-adásvétel érinti az Agroprodukt két leányvállalatát, a 2016-ban 1,19 milliárd forintos árbevételt elérő Sertéstenyésztő és Hizlaló Bt.-t és az ennél jóval szerényebb, 20 milliós árbevételt felmutatni tudó Wildex Kereskedelmi Kft.-t is.

Az Agroprodukt megszerzésével egy magyarországi viszonyok között nagyméretű, tavaly 10 327 hektáron gazdálkodó – ebből 8171 hektárt az államtól bérlő – agrárcéggel bővül a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm. A bankvezér agrárholdingjának a dalmandi és a bólyi mellett a most megszerzett pápai lesz a harmadik volt állami gazdasága. A klasszikus agrárcégek mellett a Bonafarm csoport része sertéstenyésztő, takarmányfeldolgozó, borászati, valamint a Pick és a Sole-Mizo révén meghatározó hazai hús- és tejipari vállalkozás is.

Az Agroprodukt közel 7 ezres szarvasmarha-állománnyal rendelkezik, amelynek a fele tehén. A cég tavaly több mint 32 millió liter tejet és 2012-ben indított húsmarhaágazata révén 676 tonna húst értékesített. Saját vetőmagüzemet, valamint takarmánykeverőt és -gyártót is működtet, amelyek termékeit részben saját maga használja fel, részben értékesíti.

A Világgazdaság érdeklődésére a Bonafarm azt közölte, hogy a tervek szerint az Agroprodukt Zrt. a Bonafarm csoportba integrálódik, ezzel a lépéssel „lehetőség nyílik a pozitív szinergiák kihasználására”. A tranzakció azért is fontos lépés, mert a cég közlése szerint a Bonafarm csoport stratégiájában kiemelten fontos az állattenyésztési ágazat fejlesztése, és az ehhez szükséges takarmánybázis megtermeléséhez a csoportba integrálódó Agroprodukt Zrt. is hozzájárul. A tájékoztatás szerint az Agroprodukt Zrt. által megtermelt tejet a jövőben biztosan a szintén a csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.-nél dolgozzák fel, ezzel tovább növelve a szegedi tejipari cég termelését.

Az integrációs folyamat részleteit az Agroprodukt menedzsmentjével együtt dolgozzák ki a Bonafarm vezetői, egyben egy hosszú távú fejlesztési-modernizációs programot is kialakítanak – áll a Bonafarm által küldött tájékoztatóban. A menedzsment munkájára továbbra is számítanak, mint ahogyan az Agroprodukt Zrt. dolgozóinak jogállását sem érinti a tulajdonosváltás.

Csányi Sándor Agroprodukt Zrt Sole-Mizo Pick Bonafarm
Kapcsolódó cikkek