Cégvilág

Gyökeres fordulat várható a növényvédő szerek piacán

Az elkövetkező 35 éven belül megduplázódik a világ élelmiszer-termelése, és akkorra az előállított élelmiszerek 70 százaléka már valamilyen innováció eredményeként jön létre.

Az elkövetkező 35 éven belül megduplázódik a világ élelmiszer-termelése, és akkorra az előállított élelmiszerek 70 százaléka már valamilyen innováció eredményeként jön létre – jelentette ki Bill Taylor, a növényvédőszer- és vetőmaggyártó Dow AgroSciences kutatás-fejlesztési igazgatója annak kapcsán, hogy 30 éves Közép- és Kelet-Európa azóta is egyetlen növényvédőszer-fejlesztési kutatóállomása.

Túl sokat használnak – Kép: Médiaworks

Az agrárágazatban a bevételek 9,3 százalékát fordítják kutatásra és fejlesztésre, ami megelőzi az autóiparban és a repülőgépgyártásban felhasznált 5,1-6 százalékot. De amíg 1850-ben egy hatóanyag kifejlesztése 1-1,5 millió dollárba került, és 1200 különböző molekula tesztelésével megoldható volt, 2010-ben már 286 millió dolláros költséggel és 160 ezer molekula vizsgálatával járt. Rendkívül hosszú, átlagosan 11 év – Európában 12-13 év – az az idő, ami a molekula megtalálásától az engedélyezésig eltelik.

A szolnoki kutatóállomás 30 éve 5 hektár földterülettel és egy fejlesztőmérnökkel kezdte működését, mostanra 23 hektáron és nyolcfős állandó személyzettel dolgozik, évente 8-10 új molekulát tesztelnek.

A cég innovációban élenjáró szerepét az is mutatja, hogy a globálisan évi 6,2 milliárd dolláros forgalom negyede az utóbbi tíz évben bevezetett termékekből áll – mondta Erdei Imre, a Dow AgroSciences Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint saját részarányuk tovább nőhet, miután a következő négy-hat évben tíz új terméket vezetnek be négy-öt új hatóanyaggal.

molekula növényvédő szerek növény innováció
Kapcsolódó cikkek