Cégvilág

Mérlegbeszámolók: dömping az utolsó napon

Körülbelül 130-150 ezer mérleg leadására kötelezett cég, az érintett vállalkozások közel harmada az utolsó napra hagyta a beszámolók benyújtását.

Körülbelül 130-150 ezer mérleg leadására kötelezett cég, az érintett vállalkozások közel harmada az utolsó napra hagyta a beszámolók benyújtását – mondta a Világgazdaságnak Balatoni György, a nagy tömegű (papír- vagy elektronikus alapú) dokumentum feldolgozására specializálódott Ladimage Kft. egyik tulajdonosa. Éves, egyszerűsített éves beszámolók esetén ugyanis május 31. az általános mérlegbenyújtási határidő. Ez körülbelül 420 ezer vállalatot érint, azonban ténylegesen ennél kevesebb, 300-350 ezer cég küldi be beszámolóját.

A cégek több mint fele általában az utolsó héten szokta beadni a beszámolóját, de ilyen még nem volt, hogy az utolsó napra ennyien hagyták volna ezt, tavaly például 70 ezer vállalkozás járt el így. Balatoni szerint az idei kiugró adat mögött az áll, hogy megváltozott a beküldési formátum. Eddig szabad formátumban (PDF-dokumentumként) lehetett beküldeni az adatokat, idén már kötött a formátum (elektromos űrlapot kell kitölteni). Az új rendszer lényege, hogy a benyújtás után már rövid időn belül elérhetők lesznek az adatok, míg korábban napokig, akár hetekig is eltartott a dokumentumok feldolgozása.

Valószínűleg lesznek olyan cégek, amelyek kicsúsznak a határidőből, azonban a gyakorlat szerint azokat a vállalkozásokat, amelyek egy-két napot késnek a beszámolók leadásával, nem szokta szankcionálni az adóhivatal.

cégmérleg határidő
Kapcsolódó cikkek