Cégvilág

Óriásfúzió alakul az amerikai mobilpiacon

Jól teljesít a Sprint árfolyama, mióta kiszivárgott, hogy épp véglegesítik az amerikai T-Mobile-lal való összeolvadási szerződését.

Megszakításokkal, de emel­kedik a Sprint tőzsdei árfolyama, miután a sajtó a héten megszellőztette a T-Mobile US-szel való egyesülését. Az árfolyam tartósan 8 dollár fölé erősödött, kompenzálta tehát a tech részvények múlt heti mélyrepülését. A T-Mobile US árfolyama kezdetben jól reagált a hírre, de kedd óta enyhén esik az árfolyam. A két vállalat 85 milliárd dolláros fúziójának terve hetek óta ismert, ám a német Handelsblatt belső információkra hivatkozva már azt állította, hogy a T-Mobile US tulajdonosa, a Deutsche Telekom a szerződés véglegesítésén dolgozik. A hírek szerint a német anyavállalat fogja irányítani az egyesült telekommunikációs céget, a tranzakciót pedig részvénycserével oldanák meg, hogy elkerüljék az összeolvadással járó kiadásokat. A szerződés egyéb részletei egyelőre nem ismertek.

A Bloomberg emlékeztetett, hogy a két egyesülő vállalat Amerika harmadik és negyedik legnagyobb mobilcége. A lap idézte a vállalatok menedzsereit, akik szerint az összeolvadás miatt hatékonyabban léphetnek fel piaci vetélytársaikkal, különösen az AT&T-vel és a Verizonnal szemben. Megjegyzendő, hogy e két vállalat részvényárfolyama esik a hír kiszivárgása óta.

john Legere, a T-Mobile amerikai vezérigazgatója irányítása alatt szárnyakat kapott a társaság. Forrás: AFP

A két cég már 2014-ben is szemezett egymással, akkor azonban versenyjogi aggályok miatt elmaradt a fúzió. Sajtóinformációk szerint a Deutsche Telekom vezetése úgy látja, hogy Donald Trump piacbarát politikája megengedőbb lehet az egyesüléssel szemben, így most sikerrel járhatnak. Aggályos viszont, hogy mivel mindkét cég kiterjedt kiskereskedelmi hálózattal rendelkezik az Egyesült Államokban, az összeolvadással ennek egy része feleslegessé válna, ez pedig több ezer fős leépítésekhez vezethet.

A társaságok jogi egyesülése egyszerűbb, mint a technikai: a T-Mobile GSM-hálózatot használ, míg a Sprint CDMA-t. A CDMA-hálózat az Egyesült Államokban divatos, a Sprint mellett a Verizon és a U.S. Cellular használja, a világ legtöbb helyén a GSM-hálózat hódít. Mivel a két technológia nem kompatibilis egymással, ezért az egyiket ki kell vezetni: valószínűleg a CDMA-rendszer bánja majd az összeolvadást, mivel azt kisebb területen használja kevesebb fogyasztó, mint a GSM-et. A technikai egyesítés után viszont jobban járhatnak a fogyasztók: a BGR műszaki portál számításai szerint a két hálózat együtt az átfedések ellenére is nagyobb területet fedne le, mint amekkorát egymástól függetlenül be tudnának borítani.

Az európai és amerikai vállalatok közti tranzakciók egyébként trendszerűen zajlanak ebben az évben. A Thomson Reuters adatai szerint május végéig közel 172 milliárd dollárnyi értékben jelentettek be összeolvadásokat és cégvásárlásokat a két kontinens cégei között. Ez 2007 óta a legmagasabb adat az első öt hónap viszonylatában, a tavalyi év azonos időszakához képest közel 83 százalékos emelkedés.

fúzió T-Mobile USA mobilszolgáltató
Kapcsolódó cikkek