Cégvilág

Úgy viszik a budapesti luxusingatlanokat, mint a cukrot

Továbbra is élénk maradhat a kereslet a kiadó budapesti luxuslakások iránt, melyeket több mint négyezer forintos négyzetméteráron kínálnak.

A kiadó budapesti lakások nagyjából tíz százaléka tartozik abba a csoportba, amelyet több mint négyezer forintos négyzetméteráron kínálnak. Ezek az otthonok átlagosan havi 400 ezer forintért bérelhetők ki, ennek ellenére 1-3 hónap alatt megtalálják lakóikat – írja a Magyar Nemzet az Otthontérkép.hu legfrissebb felmérése hivatkozva.

A luxus árkategóriájú budapesti lakásokat általában 260-600 ezer forintos havi díj ellenében lehet kibérelni, nem ritka azonban a 800 ezer forintos ár sem. A jellemző méret 80-130, de persze vannak 200-300 négyzetméteres vagy ennél is nagyobb hajlékok is.

„A luxus kategóriában nagyjából beálltak a bérleti díjak. Becslésünk szerint a nagy tetőteraszos vagy penthouse lakások díjai 2016 közepéig bőven az átlagot meghaladva emelkedtek, de a drágulás az elmúlt egy évben már csak mintegy 5-10 százalékos volt, s a következő egy-két évben is hasonló mértékre számítunk. A kereslet továbbra is élénk maradhat, ez pedig stabilizálhatja az árakat, csökkenés nem valószínű” – hangsúlyozta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A felső kategóriás kiadó lakások legnagyobb arányban (45 százalék) a belvárosban, az V. és a VI. kerületben fordulnak elő, áruk pedig bőven meghaladja az ötezer forintos négyzetméterárat. Ez követi a II. és az I. kerület, melyek szintén kedvelt célpontjai a tehetősebb közönségnek. Érdekes, hogy a luxusárú otthonok csupán pár százalékos arányban vannak jelen a IX. kerületben, mégis ott az ár alulról erősen megközelíti a már az ötezer forintos szintet.

Budapest luxuslakás luxusingatlan ingatlan
Kapcsolódó cikkek