Cégvilág

Újabb két városba repül a Wizz Air

Jövőre két újabb, 230 fős gépet hoz Magyarországra a Wizz Air, amely a következő évtől két újabb célállomásra, a svájci Bázelbe és a norvégiai Stavangerbe indít járatot – jelentette be Váradi József, a cég vezérigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ezzel a két géppel 14-re nő a cég magyarországi flottája – amelyből 13 Budapesten egy pedig Debrecenben lesz majd -, és ezzel 232 millió dolláros befektetést valósít meg a diszkont légitársaság, és közvetlenül 84 munkahelyet teremt, a légi utas kísérők és a pilóták száma szaporodik majd. A két gépnek köszönhetően 5,3 millió ülőhelyet kínálnak a magyarországi járatokon, és miután a gépek 90 százalékos kihasználtsággal működnek, a következő évben gyakorlatilag ötven százalékkal több utast szállíthatnak, mint amennyit a Malév a legjobb évében elvitt.

A Wiz Air az elmúlt évben 23 százalékkal növelte magyarországi utasforgalmát, idén az első öt hónapban pedig 16 százalékos a gyarapodás a bázishoz képest – emelte ki Váradi. Az említett két új útvonal mellett számos számos célállomásra növelik járatok számát. Így például a nemrég beindított nyugat-balkáni városok közül Tiranába, Podgoricába és Szkopjéba is a tervezett kettő helyett heti három járat lesz, és Milánóba, Moszkvába, Rómába és Barcelonába is több gép indul. A még el sem indított szentpétervári járat iránt pedig a vártnál is nagyobb a kereslet, így itt is növelik a terveztet járatszámot.

Fotó: M. Schmidt János

A Wizz Air teljes hálózatán pedig 24 millió utast szállítottak, ami 18 százalékos növekedés, idén pedig 23 százalékos a bővülés, és a vezérigazgató ilyen mértékű dinamikára számít a teljes évben. Az utas számmal azonos arányú gyarapodást vár a cégvezető idén a bevételekben és a profitban is.

A Wizz Air tehát jövőre két gépet hoz Magyarországra, de már az idén 88-ra emelkedik a diszkont légitársaság jelenleg 83 gépből álló flottája, amely a következő évben 108-ra, 2019-ben pedig 126-ra gyarapszik.

Az amerikai Indigo ugyan eladta 15 százalékos részvénycsomagját, de a társaság befektetéseinek 85 százalékát továbbra is megtartotta – mondta Váradi, a napokban megjelent hírre reagálva. (Az Indigo egykor „pénzügyi instrumentumokba fektetett be”, amelynek egy részét részvényekre váltotta, ezektől vált most a meg a cég).

 

Wizz Air
Kapcsolódó cikkek