Cégvilág

Az új kocsik nyomják fel az átlagos kgfb-díjakat

Egy év alatt 8,5 százalékkal emelkedett a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagdíja: 2017 első fél évében átlagosan 34 500 forintos éves díjon szerződtek az autósok – derül ki a Netrisk.hu adataiból.

A piacvezető online alkuszcég ugyanakkor megjegyzi, hogy év eleje óta érdemi változás már nem tapasztalható a díjak mértékében. A magas átlagdíjat a felpörgő autóértékesítés is okozza: az újonnan megszerzett gépjárművekre tulajdonosaik átlagosan 43 százalékkal magasabb díjon szerződnek, mint az év közben biztosítót váltó ügyfelek: előbbiek esetében 39 200, utóbbiaknál 27 400 forintos átlagdíjat mért a Netrisk.hu.

Az évfordulóra történő váltások ugyanakkor nem koptak ki: az alkuszcégen keresztül kötött szerződések 35 százalékánál az ügyfelek vélhetően összehasonlították a biztosítók ajánlatait, és az alacsonyabb díjért váltottak biztosítót – ez megfelelő válasz lehet a Gazdasági Versenyhivatal azon véleményére, mely szerint a megszüntetett kampány visszahozatalára lenne szükség, hogy a verseny továbbra is csökkentse a kgfb-díjakat.

„A növekvő gépjárműforgalom és a személyi sérülésekhez kapcsolódó, gyorsan emelkedő összegű kártérítések miatt megugró kárhányad szükségessé tette a díjak korrekcióját az elmúlt évek rendkívül alacsony szintjéről” – magyarázta Sebestyén László. A Netrisk.hu vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kgfb-átlagszint továbbra is az egyik legalacsonyabb Európában – ez pedig az erős versenynek köszönhető, amit az online alkuszok szolgáltatása okozott: ma már az évközi váltók is ilyen oldalakon hasonlítják össze a biztosítók díjait.

Az ügyfelek tudatossága ott is utolérhető, hogy egyre inkább kihasználják a kedvezményeket. Például az évközi váltók 63 százaléka ma már nem postai csekken, hanem utalással vagy díjlehívással fizeti a biztosítási díját, s 70 százalékuk egy összegben fizeti be az éves díjat – ezek nagy kedvezményt jelenthetnek.

Az idei évközi kötések 79 százalékát egyébként öt biztosító – az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer – mondhatja magáénak a Netrisk.hu adatai szerint. Az, hogy az Aegon és az Allianz nem volt benne a tavaly év végi kampányban, jól mutatja, hogy ők már nem hirdetnek külön akciókat az év végi autósokra – főleg azért, mert a továbbra is naptári évfordulós váltók döntő része maximális B10 bónuszkategóriában van –, hanem az immár az autósok 66 százalékát érintő évközi időszakra koncentrálnak.

biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek