Cégvilág

Bírsághullámmal fenyegeti Brüsszel a trükköző vállalatokat

Kiárusít a Toshiba: a kilencmilliárd dolláros veszteség rendezésére kényszerülő óriáscég csipüzletága mellett svájci leányvállalatát is dobra veri. Bírságokra is kell a pénz.

Kartellbírságba futott bele a nehéz időszakot átélő Toshiba. Az Európai Bíróság jogerős ítéletével elutasította a japánok fellebbezését, hatályban tartva a még tíz és fél évvel ezelőtt hozott elsőfokú ítéletet. Eszerint a Toshibának most 61,44 millió eurót kell befizetnie a villamosenergia-iparban, erőművi átviteli berendezésekben használt gázszigetelt kapcsolóberendezések piacán elkövetett kartellezés miatt. Az összegből a „tettestárs” Mitsubishivel közösen kell állniuk egy 4,65 milliós tételt.

A kartellben 1988 és 2004 között húsz európai és japán társaság vett részt, köztük az ABB, az Alstom, az Areva, a Fuji, a Hitachi, a Siemens, a Schneider Electric, azaz az iparág színe-java. Az Európai Bizottság együtt 750,7 millió euróra büntette őket. A To­shiba végig vitatta a bűnrészességét. Tavaly a vele együttműködő Mitsubishi már eltévedt a jogi labirintusban és feladta: befizette a rá rótt 79,4 millió eurós bírságot, ahogy azt a versenyt korlátozó árkartellben részt vevők már korábban megtették. A Toshibát az vigasztalhatja, hogy menet közben sikerült a kezdeti 86,25 millió ­euróról 61,44 millióra „lealkudnia” a büntetés összegét. Igaz, ha tavaly januárban a Mitsubishihez hasonlóan lemond a fellebbezés jogáról, csak 56,79 milliót kellett volna fizetnie, ám búcsúzóul erre rápakoltak közel ötmilliót.

Svájci méréstechnikai cégüket, a Landis+Gyrtis eladják a japánok. Forrás: Landis+Gyr

A csőd elől csipüzletágának 20 milliárd dolláros eladásával menekülő Toshiba sűrű vendég a bíróságokon, s legutóbb, múlt héten pont ebben az ügyben perelte be egymilliárd dollárra üzleti partnerét, az amerikai Western Digitalt, amely jogi eszközökkel próbálja megakadályozni közös csipgyártó vegyesvállalatuk értékesítését a konkurenciának. Azt is bejelentették, hogy svájci méréstechnikai leányvállalatuktól, a Landis+Gyrtől is megválnak, méghozzá úgy, hogy annak részvényeit bevezetik a zürichi tőzsdére. Igaz, ahogy a helyszín, úgy a módszer is változhat: ha megfelelő ajánlatot kapnak a svájci leányra, az egyben is elvihető.

A Bloomberg szerint a kibocsátást szeptemberig lebonyolítják. Az elektronikai mérőberendezéseket gyártó Landis+Gyrre egyébként két jelentkező is lenne: a japán Innovation Network egyedül, míg a CVC Capital Partners a Hitachival közösen venné meg a mintegy kétmilliárd dollárt érő céget. A pénzre égető szüksége van a Toshibának, amelynek amerikai atomenergetikai leánya, a Westinghouse csődbe ment, 9,2 milliárd dollár veszteséget okozva az anyacégnek. A Toshiba 2018 márciusáig kapott haladékot tőkehelyzete rendezéséhez. Ha kudarcot vall, kilistázzák részvényeit a tokiói börzéről.

Bűnhődhet a General Electric, a Canon és a Merck is

Súlyos bírság fenyegeti a General Electricet (GE), a Canont, a Sigma-Aldrichot és a Mercket, ha beigazolódik, hogy az Európai Bizottsághoz engedélyezésre benyújtott felvásárlási ügyleteiknél hamis adatokat szolgáltattak. Ahogy tette azt a Facebook a WhatsApp megvételekor, amiért egy hónappal ezelőtt 125 millió dolláros bírsággal sújtották. A versenyhatósági hozzájárulás sima megszerzése érdekében a GE a világ legnagyobb szélturbinalapát-gyártója, a dán LM Wind Power 1,5 milliárd dolláros bekebelezésekor vezette félre a hatóságot. A német Merck és az amerikai Sigma-Aldrich 2015-ben hallgatott el lényeges adatokat, ők és a GE éves forgalmuk 1 százalékát kockáztatták ezzel, ennyi a bírságplafon. A Canonnál viszont 10 százalék forog kockán, a cég ugyanis egy köztes cég közbeiktatásával, két lépésben vásárolta meg ­a Toshiba Medical Systemst, hogy kijátssza ezzel Brüsszel éberségét.

 

toshiba bírság kartell
Kapcsolódó cikkek