Cégvilág

Ezért fullad bele Budapest a lomtalanításba

Nagyot csúszott a lomtalanítás a főváros IV. kerületében, az FKF Nonprofit Zrt. vezetője munkaerőhiányról és túl sok elszállítandó anyagról beszélt.

Jelentősen csúszott a lomtalanítás a főváros IV. kerületében, amit az FKF Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a munkaerőhiánnyal és a túl sok elszállítandó anyaggal magyarázott a helyi polgármesternek. Ugyanakkor jelezte: visszarendelt dolgozókat a szabadságukról, másokat pedig átcsoportosított a feladatra.

„Már behoztuk az újpesti csúszást, a budapesti lomtalanítás pedig nem húzódik el, december elejére lezárul” – felelte lapunknak a társaság. A létszámgondok enyhítésére az FKF megtehette, ami tehetett: egy hulladékrakodónak havonta bruttó 180-190 ezer forintos alapbért ad, ám további eszköze nincs, mert az egyes munkakörök bérezését már most is a rendelkezésre álló bértömeg maximális kihasználásával állapítja meg.

Lomtalanítás Budapesten – a lakosság sem segít sokat. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A lom közben szaporodik. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy egyes vállalkozások a főváros más részéről vagy vidékről az éppen aktuális lomtalanítási területre viszik a hulladékot. Ezzel jelentősen hátráltatják a munkavégzést, és vélhetőleg emiatt „termett” az idén a X. kerületben a tavalyi lom másfélszerese. Az idén eddig összesen 20-25 százalékkal több lomot szállított el az FKF, mint az előző év hasonló időszakában.

Általánosságban nem javult a lakosság fegyelme sem. Továbbra is a megadott időpontnál hamarabb készítik ki a hulladékot, amelynek ráadásul 30-40 százalékát nem is lomtalanításkor kell kirakni, hanem vagy a rendszeres szolgáltatás során a tartályokba, vagy a veszélyes hulladékok megadott átvevőhelyére. A „lomizás” terén némileg még romlott is a helyzet, az FKF pedig nem léphet fel a jelenség ellen, mert nincs hatósági jogköre.

A Zöld Híd Zrt. egyszerűbb helyzetben van, mert – az általa ellátott települések egy részén vagy egészén – a lakosoknak kell elcipelniük lomjaikat a társaság által kijelölt gyűjtőpontokra. Ezek egyes érintett ingatlanoktól akár több száz méterre is lehetnek. A gyűjtőpontig való lomcipelést, szállítást egyébként kérésre átvállalja Veresegyházon a Gamesz – más településen is lehet hasonló megoldás. A 20 ezer lakosú, 12 gyűjtőkonténerrel ellátott kisvárosban információink szerint a Gameszhez 100 ilyen kérés futott be a legutóbbi lomtalanításkor.

Fontos, hogy a Zöld Híd szabályosan jár el. A törvény nem kötelezi házhoz menő lomtalanításra a közszolgáltatót. Mindazonáltal az a cél, hogy a házhoz menő lomtalanítás – mint közszolgáltatás – országosan általánossá váljon. Az általánossá válást azonban aligha segíti, ha olyan településeken vezetik be a gyűjtőkonténeres rendszert, amelyeken előtte sok évtizeden át már házhoz mentek a lomért.

FKF Nonprofit Zrt. lomtalanítás
Kapcsolódó cikkek