Cégvilág

A flottásoknak is lehet ingyenes a külföldi telefonálás

Üdülhetünk céges telefonnal – a roamingrendelet a flottákra is érvényes – a „hazai” díj az adókérdést is leegyszerűsíti.

Az üdülési szezonban sokan a céges telefonjukkal kelnek útra, ezért jó, ha tudják: a roamingrendelet a flottaszerződésekre is kiterjed. A szolgáltató köteles a flottaszerződés díjszabásában meghatározott hálózaton kívüli árakat alkalmazni, azok alapján számlázni – tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A roamingdíj számításának alapja: a hálózaton kívüli – a más hálózatba irányuló – belföldi hívások díja. Ezért ha az előfizetéshez különböző hálózaton belüli és kívüli árak tartoznak, a szolgáltatónak azt a díjszámítási mechanizmust kell alkalmaznia, amely az adott roamingoló előfizetőre otthon, a hálózaton kívüli hívás esetén vonatkozik. Ha például az előfizetőnek olyan díjcsomagja van, amellyel Magyarországon az összes hálózatba nulla forintos percdíjjal telefonál – nincs a díjcsomagjában eltérő hálózaton kívüli ár megállapítva –, úgy a nyaralása során is ingyen – nulla forintért – tud hívni másokat. Ha az előfizetők azonos szolgáltatónál vannak, és az előfizető díjcsomagja csak a hálózaton belüli hívásokra állapít meg nulla forintos percdíjat (egymás között ingyen beszélnek), viszont a hálózaton kívüli díj például tíz forint, akkor ez esetben a külföldön nyaraló előfizető szintén percenként tíz forintért tudnja hívni a másikat.

A vállalati flotta tagjaként is nyugodtan járhatjuk Európa városait, üdülőhelyeit. Fotó: AFP

Az adatforgalomra vonatkozóan a főszabály az, hogy a belföldi adatkeretet lehet használni roaminghelyzetben is. Az előfizető tehát az adatkeretét használhatja fel felár nélkül, akár például egy görögországi nyaralás esetén is. Ám korlátlan belföldi adatkeretnél lehetősége van a szolgáltatónak a szabályozott roaming esetére adatkeretet meghatározni. Ennek a normál használathoz kell igazodnia. Nem lehet méltánytalanul kicsi: például az egyik szolgáltató esetében 5 gigabyte a felár nélkül felhasználható adatkeret. De lehet nagyobb is, akkor azonban drágább a díjcsomag – ismertette a hatóság.

A hatóság egyébként hivatalból folyamatosan és éves tervfeladata keretében is ellenőrzi, hogy a szolgáltatók betartják-e a roamingszabályokat. Ezek átfogó vizsgálatok, amelyek valamennyi előírás betartásának ellenőrzésére kiterjednek.

Azt egyébként nagyon nehéz lenne megmondani, hogy pontosan hány SIM-kártya tartozik flottás csomagba. (Több mint 11 millió mobil-előfizetés van Magyarországon). Erről ugyanis nincsenek, nem is lehetnek pontos adatok. Kizárólag a piackutatások alapján lehetne tájékozódni, ám a rengeteg konstrukció miatt a kutatás óhatatlanul hibás eredményekhez vezetne. Az NMHH az elmúlt évben viszont felmérte azt, hogy hány SIM-kártya esetében van szó céges előfizetésről. A reprezentatív kutatás alapján idén publikált tanulmány szerint 332 ezer főre tehető a céges mobil-előfizetéssel rendelkezők száma. (Ez azonban nem szolgáltatói oldalról kapott szám, csak becsült adat, piackutatási válaszok alapján.)

Adóügyben is tisztább a kép

A roaming tekintetében külön érdekesség a nyaralás alatti telefonhasználat, hisz nem feltételezhető, hogy a céges flottatag ilyenkor vállalati ügyeket intéz. Hazai használatnál a értelmezése szerint a gazdálkodási tevékenységet szolgáló telefonszolgáltatás áfájának 70 százalékát vonhatják le a cégek – hacsak nem akarnak tételes elszámolást. Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnere szerint mindez a külföldi használattal sem borul, mert a 30-70 megosztásnak éppen az a lényege, hogy nem a magán- és céges használat tényleges arányához kapcsolódik. Emiatt az sem gond, ha egy időre teljesen átmegy privát használatba – főleg, hogy immár a roaming sem jelent extra költséget.

 

mobiltelefon flottaszerződés előfizetés telefon romaing
Kapcsolódó cikkek