Cégvilág

Hamarosan a világ több mint fele internetezni fog

A Cisco Visual Networking Index előrejelzése szerint 2021-re az internetes adatforgalom megháromszorozódik Közép-Kelet Európában.

Az elkövetkezendő években a digitális átalakulás várhatóan további jelentős változásokat hoz az Internet Protocol (IP) alapú hálózatok működésében. 2016 és 2021 között az IP alapú adatforgalom megháromszorozódik, és eléri majd a 3,3 zetabájtot (egy zettabájt kb. egymilliárd terabájtot jelent) – derül ki a Cisco Visual Networking Index (VNI) legújabb előrejelzéséből. Az elemzés szerint 2021-re az internethasználók száma egymilliárddal növekszik, és eléri a 4,6 milliárdot, ami a Föld teljes népességének 58 százalékát jelenti.

Forrás: AFP

A következő években az Internet of Things (IoT) technológiák, illetve az egyre sokasodó gép-gép közötti kapcsolatok lesznek meghatározók. Tovább növekszik az átlagos szélessávú hálózatok sebessége és a mobil eszközök elterjedtsége. A videós tartalmak népszerűségének további előretörésével az IP videoforgalom ötszörösére emelkedik majd 2016 és 2021 között.

Az internetes adatforgalom 2021-ben 240-szer akkora lesz, mint a régió 2005-ös teljes internetforgalma. Hatszorosára növekszik a mobiladatforgalom 2016 és 2021 között, ami 44 százalékos éves növekménynek felel meg, vagyis a hagyományos IP alapú forgalomnál kétszer gyorsabb bővülést jelent.

A mobil eszközök 2016-ban még az IP alapú forgalom 16 százalékát, 2021-ben annak 31 százalékát adják ki a régióban. A felmérés szerint az internetes játékok forgalma 5-szörösére növekszik és a lakossági internetes adatforgalom 2 százalékát adja majd a régióban 2021-ben – derül ki a Cisco Visual Networking Index előrejelzéséből.

adatforgalom internet Cisco Visual Networking Index mobileszköz
Kapcsolódó cikkek