Cégvilág

Indul a roham: ennél olcsóbban ne reméljen albérletet

A héten ismertetik a felsőoktatási ponthatárokat, amely lényegében az albérletszezon kezdetét is jelenti – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Budapesten a kiadó lakások kínálata július közepén az egyik hétről a másikra 5 százalékkal nőtt, a hónap végén már több mint 2500 lakás volt a kínálatban. A ponthatárok kihirdetésének másnapján elindul a roham a kiadó lakásokért. Az oktatási intézmények közelében található és legjobb áron kínált lakások órákon belül bérlőre találnak. Azok a diákok, akik későn kapcsolnak már csak drágább vagy a kevésbé népszerű helyeken található ingatlanok közül tudnak válogatni.

A fővárosban az átlagos havi bérleti díj 150 ezer forint, ez a legfrissebb adat, azaz innen rajtol az albérletszezon. Budapesten belül továbbra is vannak jelentős eltérések. A budai kerületek közül az I-ben 193 ezer forint az átlagos bérleti díj, a II. kerületben 180 ezer forint, míg a V. kerület a legdrágább a 228 ezres átlaggal. Az egyetemekhez közel lévő IX. vagy XI. kerületi lakásoknál az átlagos bérleti díj egyaránt 145 ezer forint, de a külső kerületekben, például a XXI. kerületben, Csepelen csak 90 ezer forint az átlag az ingatlan.com elemzése szerint.

A ponthatárok kihirdetésének másnapján elindul a roham a kiadó lakásokért. Fotó: Mirkó István

Szegeden az átlagos albérletár havi 90 ezer forint. Pécsen a lakást kiadók átlagosan 82 ezer forintot kérnek egy hónapra. Győrben 99 ezer forint volt az átlag július közepén, míg Debrecenben 84 ezer forintot tett ki. Miskolc olcsóbb, ott 68 ezer forintért lehet bérelni lakást. Mind a téglaépítésű, mind a panelek iránt jelentős ebben az időszakban. A diákok egy része pedig a nagy – akár 100-150 négyzetméteres 3-4 szobás – alapterületű lakást keres, amelynek magasabb bérleti és fenntartási díját többen fizetik.

Bár a július végétől augusztus végéig tartó albérletszezonban emelkedtek az árak, a rohamot követő 6-9 hónapban néhány ezer forinttal akár mérséklődhetnek is. Az árakat ugyanis meghatározza a kiadó lakások száma: tavaly július-augusztusban például több mint ezer lakással nőtt a kiadó lakások kínálata Budapesten, ami az átlagos bérleti díjakat 140 ezerről 130 ezer forintra mérsékelte.

albérlet felvételi ponthatár felsőoktatás ingatlan
Kapcsolódó cikkek