Cégvilág

Kiugróan jól fogytak a megyei e-matricák

Mintegy 8,3 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak idén az autósok tavalyhoz képest, ami körülbelül 10 százalékos bevétel többletet eredményezett.

Idén az első hat hónapban az elmúlt esztendő azonos időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében közel 8,3 százalékkal több úthasználati jogosultságot vásároltak (6,7 millió darabot), ami körülbelül 10 százalékos bevétel többletet eredményezett. Ez a 2016-os 38,17 milliárd forinttal szemben idén mintegy 41,94 milliárd forintos (bruttó) összeget jelent. Mivel az útdíjfizetési rendszer árai és feltételei nem változtak, ezért a bevétel növekedés hátterében főként a hazai díjköteles úthálózat forgalmának erősödése áll.

Átadták az M31-es autópályát – Fotók: Kallus György

Valamennyi díjkategória, illetve valamennyi e-matrica típus jobban teljesített 2017 első félévében. Közülük az éves és a megyei jogosultságot érdemes kiemelni, hiszen ezeknél messze átlagon felüli emelkedés tapasztalható. Előbbiből június végéig mintegy 12,1, utóbbiból 13,7 százalékkal vásároltak többet az autósok.

Az éves és a megyei e-matricák értékesítési darabszámainak erőteljes növekedéséből arra következtetünk, hogy a járművezetők az elmúlt években tudatosabbá váltak, miközben egyre inkább tisztában vannak lehetőségeikkel a díjköteles úthálózat használatát illetően – mondta Börzsei Tibor, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. „Az ad-hoc vásárlások arányának csökkenése és a hosszabb érvényességi idővel rendelkező matricatípusok arányának növekedése azt mutatja, hogy az autósok körültekintőbben tervezik meg utazásaikat. Ezt támasztják alá a megyei e-matricák eladási adatai is, amelyek alapján egyértelműen kijelenthető, a két és fél évvel ezelőtti bevezetéskor még ellenérzésekkel fogadott új termék igenis sikeres, és egyre többen használják ki az általa nyújtott előnyöket” – tette hozzá Börzsei Tibor.

Bár a szabadságolási időszak még csak most kezdődik Európában, a külföldiek így is jelentős, mintegy 35 százalékos arányt képviselnek az első féléves értékesítési adatokban, ami nagyjából megfelel a 2016-os értéknek. Idén az első hat hónapban összesen közel 2,34 millió e-matricát vásároltak a nem magyar felségjelű járművekre, ami 10 százalékkal több az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A külföldi országok sorrendjét vizsgálva az idei első félévben a legtöbb jogosultságot, mintegy 523 ezer darabot a román felségjelű autókra vásárolták, ami 22,41 százalékos arányt jelent. Ezt követik szorosan a német felségjelű autók további sorrendet pedig Ausztria, Szlovákia és Szerbia alkotja, így a felállás tavalyhoz képest nem változott.

autópálya e-matrica
Kapcsolódó cikkek