Cégvilág

Már dolgoznak a scifi-rajongók telefonján

A hollywoodi sikerfilmek készítésénél is használt kameráiról ismert RED új terepen próbálkozik, a cég 3D-s, holografikus megjelenítésre képes képernyővel rendelkező okostelefont dob piacra.

A sci-fi rajongóknak nem ismeretlenek azok a jelenetek, amikor a filmek főhősei kikapcsolódásként egy asztal fölé hajolnak, amelyen holografikus figurák vívják harcukat az őket irányító stratégák utasításai szerint. Sőt, a korábban a Star Warsban látott holosakk kitalálója, Phil Tippett a Kickstarteren is futtatott egy kampányt, hogy a valóságba is elhozzon egy hasonló játékot. Ha sikeresnek bizonyul a RED új fejlesztése, akkor könnyen előfordulhat, hogy jövőre akár már okostelefonon is találkozhatunk ilyen játékokkal.

A nagyon drága, profi kameráiról ismert cég, amelynek eszközeit többek között a legújabb Transformers film, illetve a Galaxis őrzői második részének készítésénél is felhasználták, úgy döntött, hogy fejlett technológiáját a mobilpiacon is kamatoztatja. A társaság állítása szerint egy 3D-s, holografikus megjelenítésre képes telefont fejlesztettek, amelyet a tervek szerint 2018 elején dobnak majd piacra. A dolog igazi különlegessége, hogy a kivételes élményt nyújtó képi világ élvezetéhez nem lesz szükség semmilyen kiegészítő eszközre a mobil mellett, a készülék kijelzője lesz képes a holografikus, háromdimenziós ábrák megjelenítésére.

A drágább modell 1600 dollárba kerül majd

Az eszköz, amely a Hydrogen One nevet viseli, további érdekességekkel is szolgál majd, így például moduláris kamerája lesz, vagyis a tulajdonosa attól függően cserélgetheti annak alkatrészeit, hogy milyen képeket vagy videókat akar készíteni. A RED közlése szerint ezzel a technológiával akár 3D-s, holografikus videókat is csinálhatnak majd a felhasználók. Apró szépséghiba, hogy az ehhez szükséges kiegészítő a jövő év elejére tervezett piaci bevezetéskor még nem áll majd rendelkezésre. A társaság igyekszik új szintre emelni az okostelefonok nyújtotta felhasználói élményt, és ez a hangzásban is megmutatkozik majd. Az általuk választott megoldásnak köszönhetően, ha fejhallgatóval nézünk majd egy filmet, olyan lesz a hanghatás, mintha 5.1-es hangrendszert vetnénk be.

A RED sok részletet nem árult el arról, hogy milyen teljesítményre lesz képes első okostelefonja. Azonban, figyelembe véve, hogy milyen teljesítményt várnak el tőle, valószínűleg nagyon erős processzorral és sok memóriával kerül majd piacra. A készülék kijelzője 5,7 hüvelykes lesz, és Android operációs rendszert futtat. A cég nemcsak a videokamerák, de a telefonok piacán is a prémiumkategóriába pozicionálja magát, amit nemcsak az ígért képességek jeleznek, de az ár is. Az eddigi információk szerint két modell lesz a Hydrogen One-ból, amelyek közül az olcsóbb is 1200 dollárba kerül, míg a drágább, titániumházzal szerelt modellért 1600 dollárt kell majd fizetni.

A kép illusztráció. Forrás: Shutterstock

A felhasználói élmény fokozása újfajta megjelenítési módokkal egyre meghatározóbb szerepet játszik a nagy technológiai cégek fejlesztéseiben, igaz, elsősorban nem hologramokkal próbálkoznak. Virtuális- és kiterjesztettvalóság-megoldások már évek óta léteznek, azonban az igazán komoly áttörésre még várni kell ezen a területen. Az okostelefonok esetében egy speciális kiegészítő készülékre van szükség, például a VR-élmény eléréséhez. Egyelőre a videojátékok által nyújtott élményt átalakító Oculus Rift és HTC Vive is egy meglehetősen méretes sisakkal működik, nem is beszélve arról, hogy igen nagy teljesítményű számítógépre van szükség a használatukhoz. Izgalmas fejlesztési irányt jelent a Google és a Lenovo együttműködése, amelynek köszönhetően az okosmobil képes feltérképezni a környezetét, és ezáltal a kiterjesztettvalóság-élményt tudják egy új szintre emelni.

kamera fotózás hologram telefon
Kapcsolódó cikkek