Cégvilág

Megtizedelheti a drágulás a lakásprojekteket

Egyre több lakásprojektet fújhatnak majd le a beruházók a kivitelezők hiánya vagy épp az általuk kért magas ár miatt.

A következő fél évben várhatóan több budapesti lakásprojektet lefújnak majd. Azokat, amelyek beruházói elszámolták magukat, és most már hiába keresnek kivitelezőt, nem találnak azonnali kezdéssel és a kalkulált árért szabad kapacitást – prognosztizálja a jelenleg csaknem ezer lakást fejlesztő, a piacot belülről jól ismerő Metrodom Zrt. értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. Építési anyagra a lakásépítési boom miatt helyenként valóban várni kell, de nem a nagy cégeknek, amelyek több hónappal előre lekötötték a számukra szükséges árut, hanem jellemzően a családi ház építésével most startoló magánszemélyeknek. A tavalyi mélyrepülés után idén repülőrajtot vevő építőiparról Koji László, az Építési Vállalkozók Szakszövetségének (Évosz) elnöke kijelentette: átmeneti feszültségek vannak, de ezeket az ágazat képes kezelni, bár a tavaly kötött szerződések újraárazása esetenként komoly vitákat generál, ezért a kivitelezés is csúszhat. Munkaerő-gazdálkodás terén sokat lendítene a helyzeten, ha mobilabbá válna a hazai és ténylegesen be lehetne árazni a vidékről megmozgatott kivitelezőkkel járó pluszköltségeket – ilyen például a szállás és a családtól való külön élés kompenzációja. Mozgolódás már van, több vidéki cég vállal munkát Budapesten, mint korábban.

Forrás: Shutterstock

Az előrelátás, a pontos tervezés szerepe most igazán megnőtt és megtérül az építőiparban. A négy kerületben, hat helyszínen jelenleg 850, két hét múlva 1100, szeptemberre meg már több mint 1300 lakást építtető Metrodom például már 2019 végéig lekötötte a számára szükséges szerkezetépítői kapacitásokat is, de az összes téglára is leszerződött – mondta Kricsfalussy Tamás. A fennakadásokat csak úgy lehet elkerülni, hogy a megrendelői oldalon is jelentős vállalásokat tesznek a szereplők. A 16-18 hónappal előre megrendelt és garantált áron átvett építőanyag-kontingens révén ők nem érzik az ellátás akadozását. Piaci információik azonban azt mutatják, hogy nem minden lakásberuházónak jut kivitelező, illetve nem olyan költségekkel, mint ahogyan a projektet beárazta. Az esetenként 30 százalékos költségkülönbség vezetett már meghirdetett és részben előértékesített projekt lefújásához is. Hasonló döntésre év végéhez közeledve egyre több példa lehet.

Mindeközben gyakran tűnnek fel az építkezéseken román és ukrán munkáscsapatok, miután számukra a budapesti munka előnyös, itt közelebb vannak a családjukhoz, mint ha Nyugat-Európába szerződnének. Munka egyelőre nagyrészt a közép-magyarországi régióban van, itt mutatkozott elsőként átmeneti kapacitáshiány, Kelet-Magyarországon ennek nyoma sincs – teszi hozzá az Évosz elnöke, aki szerint a két számjegyű építőanyagár-emelkedés, a szolgáltatások, a fuvar és a gépesítés, a toronydaru-kölcsönzés és egyéb költségtényezők drágulása az ágazatban érdekeltek közös felelősségvállalásának kérdését is felveti. Ha az áremelkedés túlzott mértékű bármelyik szegmensben – teszi hozzá –, akkor a megrendelők külföldről fogják beszerezni, amire szükségük van, legyen az beton vagy generálkivitelező. Magyar sajátosság, hogy itt az építkezéseken felhasznált építőanyag 65 százaléka a kereskedőkön keresztül érkezik, Ausztriában és Németországban jellemzően csak 50 százalék az Évosz felmérése szerint. Ez a helyzet tovább árnyalja az árképzést, miközben stabilabbá is teszi az ellátást.

 

beruházók lakásprojekt drágulás
Kapcsolódó cikkek