Cégvilág

Állásajánlatokkal ostromolják az etikus hekkereket

Akár két hét alatt etikus hekker lehet, aki elvégzi az Óbudai Egyetem intenzív kurzusát. A végzettek iránt óriási a kereslet.

Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre nagyobb az igény arra, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát etikus hekkerek teszteljék. Akár két hét alatt etikus hekker lehet, aki elvégzi az Óbudai Egyetem intenzív kurzusát. Etikus hekkereket 2013 óta képeznek az egyetem Neumann János Informatikai Karán az Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpontban. Az itt végzettek iránt óriási a kereslet, több cég már a tanfolyamon megkeresi a hallgatókat állásajánlatokkal – mondta a vizsgaközpont vezetője, Erdődi László. A következő kurzust 2018 elején indítják el, de már most lehet rá jelentkezni.

Forrás: AFP

Az ethical hacking tanfolyam során megszerezhető tudás és új biztonsági szemlélet ma már szinte minden cég és biztonsági szakember számára elengedhetetlen. Az etikus hekker fogalma az utóbbi hónapokban a különféle honlapokat ért támadások miatt került az érdeklődés középpontjába. Az Óbudai Egyetemen egy negyvenórás kéthetes intenzív kurzuson képzik az etikus hekkereket. A hallgatók gyakorlati példákon keresztül tanulnak meg minden támadási technikát, amellyel könnyedén tudnak teljeskörűen tesztelni különböző típusú rendszereket, olyanokat is, amelyeket például a BKK üzemeltet – tette hozzá az adjunktus.

A januárban induló képzésen a hallgatók rögtön a legelső órán azt is megtanulják, hogy milyen feltételek és körülmények mellett tesztelhetnek a gyakorlatban, és hogy hol van az etikusság határa.

Az etikus hekkereknek nehezebb dolguk van és sokkal szélesebb körű tudással kell rendelkezniük, mint egy rosszindulatú hekkernek. Egy-egy rendszer vizsgálatakor az összes sérülékenységet meg kell találniuk – tette hozzá Erdődi László.

Az etikus hekkerek kurzusán bármely felsőoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező hallgató vagy három éven belül diplomát szerző jelentkező részt vehet. A kurzus nemzetközileg is elismert certified ethical hacker bizonyítványt ad. Az ország felsőoktatási intézményei közül kizárólag az Óbudai Egyetem Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpontja működik nemzetközi vizsgaközpontként is.

Rendszerhiba

Legutóbb egy kisvárdai fiatal, aki etikus hekkernek nevezte magát, rést talált a Budapesti Közlekedési Vállalat – a T-Systems által fejlesztett – online jegyértékesítési rendszerén, és 50 forintért vásárolt magának havibérletet. Utóbbit soha nem használta, és a rendszerhibára felhívta a BKV figyelmét is.

 

etikus hekker Óbudai Egyetem kiberbiztonság
Kapcsolódó cikkek