Cégvilág

Átverős appokat tiltott le a Google és az Apple

Több mint 300 úgynevezett bináris kereskedési applikációt távolított el az Apple és a Google az applikációs áruházaiból az ausztrál tőzsde- és befektetési felügyelet (ASIC) felhívására – írja a Bloomberg.

Több mint 300 úgynevezett bináris kereskedési applikációt távolított el az Apple és a Google az applikációs áruházaiból az ausztrál tőzsde- és befektetési felügyelet (ASIC) felhívására – írja a Bloomberg. A hatóság azt követően kérte meg a két informatikai céget a lépésre, miután rengeteg csalást követtek el az engedéllyel nem rendelkező cégek az applikációk által. Ezek arra biztatták az ügyfeleket, hogy fogadjanak a különféle befektetési termékek, részvények, devizák árfolyamára, hogy azok esni vagy emelkedni fognak. Ezt persze legálisan is megteheti egy cég, de sok az olyan határon átnyúló szolgáltatást kínáló kereskedő, amelynek nincs engedélye, és a hatóságok hatásköréből is kiesik. Ezek száma megszaporodott az elmúlt években.

Fotós: Kallus György

Néhány applikáció miatt kiugró számú panasz érkezett – mondta Greg Yanko, az ASIC piaci biztonságért felelős vezetője, aki hozzátette: világszerte problémát okoznak ezek a termékek. Egy ausztráliai Apple-szóvivő hangsúlyozta: felülvizsgálták a cég fejlesztési politikáját, és egyértelműen megtiltották a bináris opciókkal történő kereskedést, de ezen túlmenően nem kommentálta az ausztrál hatóság lépését. A Google közölte: eltávolítják az elveiket sértő alkalmazásokat, de egyedi applikációkkal kapcsolatban nem nyilatkoznak. Ezeknél a gyors meggazdagodást ígérő applikációknál gyakran előfordult, hogy a fogyasztók nem tudták visszaszerezni a pénzt a számlájukról. Az is sokszor megtörtént, hogy a demonstrációs felületen tízből kilenc alkalommal nyertek, amikor viszont élesben próbáltak kereskedni az applikáción keresztül, azonnal elveszítették az összes pénzüket. Az Apple nemcsak Ausztráliában, de világszerte levette a kínálatából az ilyen alkalmazásokat, a

Google eddig nem nyilatkozott arról, hogy kiterjeszti-e a korlátozást Ausztrálián kívülre is. A 330 eltávolított alkalmazás 80 százaléka nem figyelmeztette a felhasználókat arra, milyen rizikóval jár az ilyen kereskedés – mondta az ASIC.

Apple applikációk Google
Kapcsolódó cikkek