Cégvilág

Gyorsan csökkennek az amerikai olajkészletek

Az USA Energiainformációs Ügynökségének heti adatsora szerint az augusztus 11-ig tartó héten közel 9 millió hordóval csökkentek az ország kőolajkészletei.

Eséssel reagált tegnap az olaj árfolyama arra a hírre, hogy a vártnál nagyobb arányban csökkentek az amerikai olajkészletek. A WTI jegyzése egy százalékot mérséklődött. Az USA Energiainformációs Ügynökségének heti adatsora szerint az augusztus 11-ig tartó héten közel 9 millió hordóval csökkentek az ország kőolajkészletei. Az elemzői várakozások 3 millió hordós csökkenést jeleztek. Ezzel már zsinórban hetedik hete apadnak az amerikai készletek. Vélhetőleg a piac tegnapra már beárazta a készletcsökkenést: az Amerikai Petróleumintézet keddi becslése ugyanis közel ugyanekkora, 9,2 millió hordós csökkenést jelzett előre.

Forrás: AFP

Az olajárra nézve pozitív hír az is, hogy a Reuters közvetett forrásokon alapuló, tegnapi felmérése szerint augusztus első két hetében csökkent az iraki olajexport. Augusztus 14-ig a kivitel átlagosan napi 3,15 millió hordó volt, amely 80 ezerrel marad a júliusi szint alatt. Az elérhető legfrissebb OPEC-adatok szerint Irak az általa júliusban vállalt napi 210 ezer hordós csökkentésből eddig csak 28 százalékot teljesített. Az exportot egyébként az időjárás is befolyásolja: Irakban a napi csúcshőmérséklet nyáron elérheti az 50 fokot, ami a légkondicionáláson át növeli a kőolajalapú villamos energia iránti igényt.

Szintén tegnap az olajipar számára különféle szolgáltatásokat nyújtó Halliburton jelezte: másfél hónapja csökken a palaolaj-kitermeléssel foglalkozó ügyfelei által megrendelt homok mennyisége. A homok a palaolaj-bányászat elengedhetetlen kelléke, s a növekvő kereslet felhajtotta az árát. Egyes elemzők szerint a mérséklődő kereslet, valamint a bővülő homokkitermelő kapacitások együtt bőséget okozhatnak a piacon, ami áresést válthat ki. Az IHS Markit szerint viszont a minőségi homok tonnájának ára az év végéig 62 százalékot emelkedhet. Ez a Wood Mackenzie elemzői szerint 15 százalékkal hajthatja fel a palaolaj-kitermelés költségeit.

OPEC olaj készletek
Kapcsolódó cikkek