Cégvilág

Olajra lép a szaúdi költségvetési hiány

A királyság 72 milliárd rialos, azaz 19,2 milliárd dolláros deficittel zárta az első fél évet, ami a fele az előző évinek és „csupán” a 37 százaléka az egész évre tervezett 198 milliárd rialos tételnek.

Az olajár emelkedése és stabilizálódása a legnagyobb exportőr, Szaúd-Arábia költségvetését is kezdi rendbe tenni. A királyság 72 milliárd rialos, azaz 19,2 milliárd dolláros deficittel zárta az első fél évet, ami a fele az előző évinek és „csupán” a 37 százaléka az egész évre tervezett 198 milliárd rialos tételnek. A Moody’s Investor Service értékelése szerint a hiány csökkenése önmagában pozitív hitelminősítői megítélés szempontjából, ugyanakkor az, hogy ez egyedül az olajár kedvező elmozdulásának köszönhető, már rávilágít arra, mennyire erősen függ az ország az energiahordozó árának mozgásától. Az olajbevételek az első fél évben 63 százalékkal, azaz 82,1 milliárd riallal haladták meg az egy évvel korábbit – ez annak köszönhető, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tavaly novemberben az árak felhajtása érdekében napi 1,2 millió hordós termeléscsökkentést rendelt el a kartell tagjai számára.

Ha az olaj ára stabilizálódik, az Szaúd-Arábia költségvetését is közelebb hozza az egyensúlyhoz.
Forrás: AFP

A mennyiségen nem változtattak, de annak érvényességét júliustól kitolták jövő március végéig. A szaúdi állam bevételének 69 százalékát adta az olaj az első hat hónapban, míg egy éve ez az arány csupán 55 százalékos volt. Az olajon kívüli állami bevételek 12 százalékkal, azaz 12,7 milliárd riallal estek vissza, ami ékesen bizonyítja, hogy az olajon túli világra történő felkészülés eredményei – a véghez vitt számos reform ellenére – egyelőre nem éreztetik pozitív hatásukat a büdzsében. A vámbevételek is egyre apadnak, a féléves bevétel 2,9 milliárd rialra csökkent, noha az importtermékek százainak vámtételét emelték, hogy többletforrásokra tegyenek szert. Személyi jövedelemadóból viszont 23 százalékkal több folyt be az államkasszába.

A kormányzat spórolt magán, 30 milliárd riallal kevesebbet fizetett ki termékekre, szolgáltatásokra, ártámogatásokra és a béreire. Ezt a Moody’s dicséretesnek tartja, de azt már kevésbé, hogy a szociális kiadások megugrottak, az „egyéb” kategóriába sorolt tételeknél pedig 20 milliárdos túllépést tapasztaltak. A rejtélyes egyéb kategóriába összesöpört, nem részletezett tételek együttvéve a kormányzati kiadások 12,5 százalékát képezik. Ám még így is az éves tervezett kiadásoknak csak a 43 százalékát könyvelték le az első fél évben, azaz úgy tűnik, a rijádi vezetés túllőtt a költségvetés tervezésénél. A Moody’s elemzésében megjegyzi, hogy van némi kockázat abban, befolynak-e a 480 milliárd rialra (128 milliárd dollár) tervezett idei olajbevételek, míg az olajon kívüli bevételek 212 milliárdos tervét aligha fogja teljesíteni a gazdaság. Mindent egybevetve a tavalyi 17,3 százalékos deficithez képes az idén 7,7 százalékkal számolnak, ami jövőre az újabb adóemelések hatására még lejjebb megy majd – ha az olajpiac is úgy akarja.

energia olaj szaúd arábia
Kapcsolódó cikkek