Cégvilág

Nagyobb szerephez juthat a Skanska

Mivel a környező országokban is gondot okoz a munkaerőhiány, innovatív megoldásainak köszönhetően a Skanska egyre nagyobb szerephez juthat a régiós építőiparban.

Az Európai Bizottság építőipari vállalatok körében végzett idei felmérése szerint a munkaerőhiány mint termeléskorlátozó tényező 2013 óta egyre nagyobb fejfájást okoz a szektor vállalkozásainak. A folyamat már most jelentős csúszásokat okoz a projektekben, ami a stabil keresleti kilátások mellett még fajsúlyosabb problémává válhat a következő időszakban. A munkaerőköltség nem várt emelkedése szélsőséges esetekben a profittartalom jelentős olvadásához, illetve egyes projektek teljes leállásához is vezethet.

A hazai építőiparban regionális különbségek tapasztalhatók, ami a munkaerő-keresletben is számottevő földrajzi eltéréseket okoz. Míg Budapesten komoly problémát jelent a munkaerőhiány, addig ez kevésbé tapasztalható egyes vidéki térségekben. Iparági felmérések alapján a munkaerő vidékről a fővárosba áramlása már korábban megindult, így ez átmenetileg enyhítheti a munkaerőhiányt. Ezenkívül a kormányzat nemrégiben bevezetett intézkedése, amely megkönnyíti a szomszédos, nem uniós országokból érkező vendégmunkások átmeneti foglalkoztatását, szintén orvosolhatja a problémát.

A fentieken túl hosszabb távon igazi megoldást csak a termelékenység javulása eredményezhet. Magyarország e tekintetben az iparági szereplők szerint is gyengének számít a fejlettebb EU-s országokhoz képest.

A felmerülő akadályok mellett is megkerülhetetlenek az ágazatot érintő hatékonyságnövelő beruházások, mint az építkezési munkálatok során használt robotok, az építési folyamatokat a levegőből valós időben figyelő drónok vagy az építkezés teljes idejét lerövidíteni képes, előre legyártott elemek használata.

Nemzetközi színtéren az iparág egyik leginnovatívabb szereplője a svédországi központú Skanska AB, amely komoly K+F-tevékenységet folytat a technológiai újítások alkalmazása terén. Mivel a környező országokban is gondot okoz a munkaerőhiány, innovatív megoldásainak köszönhetően a vállalat egyre nagyobb szerephez juthat a régióban.

Skanska építőipar munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek