Cégvilág

Norvégia lemond 65 milliárd dollárnyi olajkincsről

A sarkkör közelében fekvő Lofoten-szigetek környéke érintetlen maradhat, a kutatási-bányászati tilalom feloldását egyik politikai párt sem vállalja.

A norvégok számára a természeti értékek védelme még saját jólétüknél is fontosabb lehet – ez szűrhető le abból, hogy társadalmi nyomásra lemondanak a csodás szépségű Lofoten-szigetek környezetében lévő hatalmas tengeri olajmező tervezett kitermeléséről. Az egy hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt egyik párt sem meri vállalni, hogy feloldja az északi sarkkör közelében fekvő Lofoten körüli kutatási tilalmat, s ezzel a gyakorlatilag az olajtermelésből néhány évtized alatt meggazdagodott ország lakossága ellen forduljon. Az olajipari lobbi szorgalmazta a terület kutatásának engedélyezését, s erre a két vezető erő, a munkáspárt és a konzervatívok is valamennyire hajlottak volna, ám a szükséges többség összeszedése a terveket bőszen ellenző, az olajmentes Lofotenért síkraszálló kisebb pártok miatt rendre meghiúsult – írja a Bloomberg.

A tét nem kicsi, hiszen a Lofoten körüli olajbányászatra szükség lenne ahhoz, hogy Norvégia szinten tudja tartani olaj- és gázkitermelését, amely így 2025-től leszálló ágba juthat. A 2004-es csúcs óta egyébként eddig 12 százalékkal esett vissza a kitermelés. A Lofoten környékén kormányzati becslések szerint 1,3 milliárd hordó olajegyenértékű nyersolajat és földgázt rejt a tengerfenék, míg a Konkraft ipari csoport 3 milliárd hordóra teszi a mennyiséget. Akárhogyan is, a kitermelhető energiahordozók mai áron legalább 65 milliárd dollárt képviselnek. Ezt pedig az olajosok szerint kár lenne elveszíteni, ám a társadalom más szempontot is a nyers profitérdekek elé helyez. Nevezetesen a klímavédelmet, amelyre a norvégok hatalmas összegeket költenek.

Az Ipsos által a Dagbladet című napilap megrendelésére készített júliusi felmérés szerint a válaszolók 44 százaléka gondolja úgy, hogy a földben lehet hagyni bizonyos mennyiségű olajat, ha azzal a környezetvédelem ügyét elő tudják segíteni. Szembemennének a párizsi klímaegyezmény vállalásaival és szellemével, ha támogatnák az olajkincs kitermelését. Azzal is érvelnek, hogy Lofoten valóságos természeti csoda, amit az olajbányászat, legyen az bármennyire is korszerű, könnyen tönkretehet. A Norvég- és a Barents-tengeren kihalászott halak 70 százalékának táplálkozási területe a Lofoten, és a szigetcsoport madárvilága is egyedi.

energia Lofoten-szigetek Norvégia
Kapcsolódó cikkek