Cégvilág

Nyáron rövidebb lett a kórházi várólista

Egy hónap alatt eltűnt több mint 1251 beteg a várólistákról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Augusztusban 27 501 beteg várt valamilyen műtétre Magyarországon, júliusban pedig még 28 752-en voltak. Az idei év első nyolc hónapjában átlagosan 27-28 ezer betegnek kellett türelemmel lennie a műtéti időpontja miatt.

A legtöbben még mindig szürkehályog-műtétre várnak hazánkban, augusztus elején 10 304-en voltak a listán, de egy hónap alatt 290 beteggel csökkent a sorban állók száma. Az utolsó nyári hónap adatai szerint átlagosan 97 napot kell várni a beavatkozásra, júliusban pedig egy nappal többet, 98 napot regisztráltak. Tavaly átlagosan 53 napot kellett várni az ilyen típusú szemműtétre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy hajlítható műlencsés szürkehályog-műtétre 143 ezer forintot szán, a műlencse nélkül pedig 109 ezer forintot. Az egészségügyi büdzsében a szürkehályog-műtétek finanszírozására egyébként nincs dedikált korlát.

A NEAK adatai szerint tavaly összesen 89 018 hályogműtétet finanszírozott a NEAK, ebből 76 852 műtétet egynapos ellátásként végeztek el. Az egészségbiztosítónak hozzávetőlegesen 12,7 milliárd forintba került 2016-ban a szürkehályog-műtétek finanszírozása.

A NEAK rendszerében fellelhető adatok szerint a leghosszabb várakozási idő a szürkehályog-műtétek tekintetében – pontosan 316 nap – az észak-alföldi térséghez tartozó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban volt. A várakozók száma 440, ez persze abból is adódik, hogy a nyíregyházi gazdasági társaság öt tagkórházat ölel fel: a Jósa András Oktatókórházat, a Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházat, a mátészalkai kórházat, a fehérgyarmatit és a vásárosnaményit. A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban is több mint 300 napot kell várni, az észak-közép-magyarországi térséghez tartozó intézményben augusztusban 205 beteg volt a várakozók listáján. A legkevesebbet a sárospatakiaknak kell műtét előtt izgulniuk, itt két nap alatt sorra kerülhet a beteg.

Az augusztusban publikált adatokból kiderül, hogy a leghosszabb ideig a gerincstabilizáló műtétre kell várni Magyarországon, átlagosan 451 napot, csípő- és térdprotézisre pedig majdnem egy évet. Szívkatéterezés miatt most 622 beteg van a várólistákon, nekik átlagosan 163 napot kell várniuk arra, hogy egy szívspecialistához bejussanak.

2016-ban több mint négyszáz beteg életét mentették meg valamilyen szerv átültetésével hazánkban. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint az átlagos várakozási idő a vese és hasnyálmirigy esetében tavaly három év volt, májra majdnem egy évet, szívre pedig 1,29 évet kellett várni. A NEAK szerint a legdrágább műtét a tüdőtranszplantáció, ennek a finanszírozási költsége 20 millió forint, a veseátültetés, amelyből a legtöbbet végzik nálunk, 4,2 millió forintba kerül. Jelenleg vesére várnak a legtöbben, 1190 beteg – derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat Nemzeti Szervdonációs Regiszteréből.

A máj- és szívtranszplantáció költsége 16-16 millió forint, a hasnyálmirigy és a vese kombinált átültetésének a NEAK által fizetett finanszírozási költsége pedig 9,2 millió forint. A májtranszplantációs várólistán most 123-an vannak, szívtranszplantációra pedig 77-en várnak. Tüdőtranszplantáció tekintetében az idei év áttörés, mert míg tavaly egész évben 17 tüdőátültetés történt, idén augusztusig már 15 beteg kapott új tüdőt. Kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre pedig 45-en várnak.

kórházi várólista Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő magyar egészségügy Országos Vérellátó Szolgálat
Kapcsolódó cikkek