Cégvilág

Sok cég veszélyezteti dolgozói biztonságát

Kevesebb a munkavédelmi kihágások száma az egy évvel ezelőttihez képest, de még így is a munkáltatók közel négyötödénél állapított meg hiányosságot a munkafelügyelet.

Jobban betartották a munkavédelmi szabályokat a magyar cégek az év első felében. Az ellenőrök 7936 alkalommal tartottak szemlét, ezalatt 117 ezer munkavállaló körülményeit vizsgálták, és a munkáltatók 78,3 százalékánál találtak hiányosságot. Ez elsőre soknak tűnhet, ám jelentős, 6,3 százalékpontos javulást jelent az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentéséből.

A munkavédelmi hatóság megállapításai szerint a dolgozók 31,1 százalékát súlyos szabálytalanságok mellett foglalkoztatják. Ebből a szempontból enyhe romlás volt megfigyelhető, egy évvel korábban mindössze 30,1 százalék volt ez az arány.

Az ellenőrzések elsősorban az építőiparban, a feldolgozóiparban, a gépiparban, a mezőgazdaságban, az egészségégügyben, a szociális ellátásban és a bányászatban dolgozók körülményeinek vizsgálatára terjedtek ki. Az összes intézkedés 57,7 százaléka munkavédelmi, 28,5 százaléka munkabiztonsági, 13,8 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt.

A munkáltatói mulasztások 7,35 százaléka a villamosbiztonsági hiányosságokból, 7,13 százaléka pedig a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából adódott, de a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése és a munkavédelmi ismeretek hiánya is gyakran előfordult. Közigazgatási bírságot 69 esetben szabtak ki, összesen 84 millió forint értékben, 67 ügyben pedig eljárási bírság megfizetésére kötelezték a munkáltatókat, közel 5 millió forint értékben.

munkavédelem NGM ELLENŐRZÉS munkabiztonság
Kapcsolódó cikkek