Cégvilág

Atomreaktorokkal csökkentenék szén-dioxid-kibocsátásukat a lengyelek

Lengyelországnak legalább három atomreaktor blokkra lesz szüksége ahhoz, hogy eleget tudjon tenni a készülőben lévő uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentési követelményeknek – közölte Krzysztof Tchorzewski energiaügyi miniszter újságírókkal a dél-lengyelországi Krynica Zdrojban rendezett gazdasági konferencián.

Lengyelországnak valamilyen megoldást kell találnia arra, hogyan fogja tudni teljesíteni az áramtermelésre kilowattóránként megszabott 550 grammos szén-dioxid-kibocsátási korlátot. A miniszter szerint ehhez egy legalább 4,5 ezer megawatt áramtermelési kapacitású atomerőműre lesz szükség három atomreaktor blokkal.

Forrás: AFP

Lengyelország úgy 2050-re fogja tudni teljesíteni a kibocsátási határértéket, de azt is csak országos átlagban. Ehhez azonban egy 4,5 ezer megawatt kapacitású háromblokkos atomerőműre lesz szükség

- jelentette ki a miniszter. „Én a magam részéről ezt a megoldást választanám, de a kormány még nem hozott döntést az ügyben” – tette hozzá.

A PAP hírügynökség kérdésére a miniszter kifejtette: az első atomreaktor blokkot reálisan 2029-re lehetne üzembe helyezni, de ehhez már az idén meg kell hozni a politikai döntést az erőmű megépítéséről.

A második blokk öt évvel később, a harmadik pedig újabb öt évvel később készülhetne el. Az erőmű így nagyjából 2043-2045-re készülhetne el 75 milliárd zloty (17,7 milliárd euró, 5,5 ezer milliárd forint) beruházási költséggel – mondta.

Lengyelországban jelenleg három széntüzelésű erőmű építése van folyamatban. A lengyel áramtermelés 85 százalékát széntüzelésű erőművek adják.

atomreaktor Lengyelország károsanyag
Kapcsolódó cikkek