Cégvilág

Az Air Force One és társai

Bár valószínűleg mindenkinek az Air Force One ugrik be először, amikor a világ vezetőinek magángépeiről van szó, hasonló kaliberű repülőgépekkel utazik az angol királynő, az orosz kormányfő és a német kancellár is.

A leglenyűgözőbb légi járművekről a brit Telegraph számolt be, a magánrepülőgép-iparban utazó Air Charter Service összeállítása nyomán.

Nem egyetlen privát gépe, hanem egy egész flottája van II. Erzsébet angol királynőnek: az Egyesült Királyság 32. repülőszázadának gépein repül utazásai során. Ezer kilométeren belüli úti célokra két AW109-es helikopter áll az uralkodó rendelkezésére, távolabbi utakra hat BAE–125 repülőgép közül választhat, a szigetországon belüli kiruccanásokra négy BAE–146 repülő várja. Saját helikoptere is van. A flotta teljes értéke nagyjából 100 millió dollár (25 milliárd forint). Egészen a közelmúltig a királyi család teljesen hétköznapi Boeing–747-eseket és Boeing–777-eseket lízingelt hosszabb távokra, most már azonban a királynő és családja a Királyi Légierő járműveit használja.

A brit uralkodócsalád tagjai a Királyi Légierő gépein repülnek.
Forrás: MW

Az angol miniszterelnök drágábban utazik, mint a királyi család. Theresa May szintén olyan repülőt használ hivatalos látogatásai során, amelyet a 32. repülőszázad bocsát a rendelkezésére. Theresa May Airbus A330-asát 15 millió fontos (csaknem 5 milliárd forint) költséggel alakították át, a gép elején egy kisebb VIP-zónában utazik a politikus, míg a gép hátuljában, a turistaosztályra emlékeztető részben az újságírók. Van a gépen 58 prémiumkategóriájú ülés is May kíséretének. Az átépítés során azt is lehetővé tették, hogy a levegőben lehessen megtankolni a gépet. A repülő teljes értéke 196 millió font (65 milliárd forint).

Csaknem 130 milliárd forintba került Vlagyimir Putyin flottájának „zászlóshajója”. Az orosz kormányfő orosz gyártású gépe saját radarzavaró rendszerrel rendelkezik, és számos átalakításon esett át, hogy megfeleljen a kormányfői igényeknek. Edzőterem és dolgozószoba is van a fedélzetén. Putyinnak egyébként biztonsági okokból négy teljesen egyforma repülőgépe van, így a nagyközönség számára nem derül ki, melyikben repül a kormányfő. Putyin repülőszázadában található a legtöbb repülő és helikopter: előbbiből 68, utóbbiból 64 darab.

Az Air Force One az Amerikai Egyesült Államok légierejének kötelékében azoknak a repülőgépeknek a hívójele, amelyeken az Egyesült Államok mindenkori elnöke utazik. Ma ezt az elnevezést a speciális berendezésekkel felszerelt, a légierő által üzemeltetett két darab VC–25A-ra használják, amely a Boeing– 747-200B erősen átalakított változata. Az elnöki különgép minden olyan védelmi és kommunikációs rendszerrel fel van szerelve, amelynek segítségével az elnök szükség esetén irányíthatja az országot, lényegében egy atomháborút is levezényelhet a levegőből.

Ezek a gépek 1990 óta szolgálnak, így nem csoda, hogy az amerikai légierő már tárgyalásokat folytat a Boeing repülőgépgyártóval két 747-8 típusú gép megvásárlásáról, amelyek – a megfelelő átalakítás után – elnöki különgépként szolgálhatnak majd.

A Kínai Népköztársaság vezetője jóval szerényebb, amikor utazásra kerül a sor. Hszi Csin-ping elnöknek nincsenek saját repülői, két, az Air China által üzemeltetett Boeing–747-400-assal repül hivatalos látogatásaira, a két gép egyébként a menetrend szerinti utasforgalomban is közlekedik. Amikor Hszi Csin-ping használja, a biztonsági erők tüzetesen átvizsgálják a járművet, az üléseket pedig eltávolítják, hogy helyükre háló- és dolgozószobát alakítsanak ki az utazás idejére.

A német kancellár legismertebb repülője egy Airbus A340-313X VIP, amelyet csak Konrad Adenauer néven emlegetnek, aki a háború utáni Németország első kancellárja volt. A 300 millió dolláros (99 milliárd forint) gép a Lufthansától érkezett. Emellett még számos légi jármű áll Angela Merkel rendelkezésére.

Vlagyimir Putyin Air Force One
Kapcsolódó cikkek