Cégvilág

Egy hét múlva indul a lakossági gázkonvektorcsere-pályázat

Egy hét múlva indul a lakossági gázkonvektorcsere-pályázat, de a boltokban még korántsem lehet válogatni azon termékek között, amelyek vásárlásához a támogatás igényelhető.

Egy hét múlva indul a lakossági gázkonvektorcsere-pályázat, de a boltokban még korántsem lehet válogatni azon termékek között, amelyek vásárlásához a támogatás igényelhető. Jövő januártól már csak az új, szigorúbb környezetvédelmi és hatékonysági normáknak megfelelő gázkonvektorok helyezhetők üzembe Magyarországon. A korszerűbb készülékek kétszer-háromszor többe kerülnek, mint a hagyományosak, de a beszerzésükhöz támogatás igényelhető a szeptember 21-én induló pályázatokon. A csere azonban így sem lesz mindenkinek könnyű, néhány nehézségre Szilágyi László, a konvektorokat is forgalmazó Merkapt Zrt. igazgatósági tagja hívta fel a figyelmet.

Az egyik aggály az, hogy a forrás – mint minden támogatási keret – az igénylők csak egy részén segíthet. A rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint felhasználásával ugyanis mintegy 14 ezer új konvektor vásárolható, miközben az országban körülbelül hárommillió ilyen eszköz van. További probléma, hogy konvektoros lakásban Szilágyi László szerint jellemzően alacsonyabb jövedelmű családok élnek, amelyeknek támogatással is gondot jelenthet a három-négy eszköz cseréje. Egy-egy konvektorhoz 120 ezer forint támogatás nyerhető, ugyanis a kiírás szerint egy gázkonvektor esetében legfeljebb 150 ezer forintos bruttó ár vehető figyelembe, a támogatás mértéke pedig 80 százalékos, a támogatás felső határa egyébként 500 ezer forint. Csakhogy egy ilyen berendezés ára a szakember szerint 200 ezer forintnál kezdődik, jellemzően 200-250 ezer forintba kerül. Mindazonáltal a pénz előteremtését segíti, hogy a gázkonvektorcsere az Otthon melege program része, amelyhez viszont igénybe vehető a Magyar Fejlesztési Bank nullaszázalékos kamatú, lakossági energiahatékonysági beruházásokat támogató hitele.

A harmadik, remélhetőleg hamarosan enyhülő nehézség az, hogy a piacon még alig van olyan konvektor, amilyet a jövő évtől üzembe szabad helyezni. A fő elvárások: a legalább 88 százalékos hatásfok, azaz az A energiahatékonysági kategóriába való tartozás, a programozható termosztát megléte és a korábbinál kisebb károsanyag-kibocsátás. Pedig a pályázati útmutató is felhívja három, a kiírás elvárásainak megfelelő konvektortípusra a figyelmet. (Ezeket közvetlenül nem ajánlja, hanem a kérdések és válaszok között szerepelteti.) E típusok a MIKA 6 E termékcsalád, a Fondital Gazelle Techno Classic 5000-es és 7000-es konvektorok, végül a FÉG F8.60EF ErP típusú készülék. Csakhogy a MIKA nem gázkonvektor, hanem egy konvektor helyére beszerelhető, hőt is leadó kazán, amelynek a használatához radiátorokat is kell telepíteni. A radiátorok beszerzéséhez már nem igényelhető támogatás, igaz, egy háztartásnak elég egy MIKA-t vásárolnia. A FÉG terméke még nem kapható, bár a kiírás szerint hamarosan forgalomba kerül, és a társaság is kínálja a honlapján. A Fondital Ga­zelle már látható az üzletekben, de a szakember szerint nem szerepel rajta minden szükséges műszaki adat. Igaz, e termék megfelelőségét a kiírás „írásba adta”.

gázkonvektorcsere gázkonvektorcsere-pályázat
Kapcsolódó cikkek