Cégvilág

Minden huszadik kkv áll csak készen

A közbeszerzési eljárás előkészítése, valamint lefolytatása három-öt hónapot is igénybe vehet, amire szakértők szerint nincsenek felkészülve az uniós pályázati pénzhez jutó magyarországi cégek.

A z európai uniós támogatást elnyerőt, közbeszerzés-köteles magyarországi vállalkozások 95 százalékát meglepetésként éri, hogy a közbeszerzési eljárás előkészítése, valamint lefolytatása akár három-öt hónapot is igénybe vehet – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Hargittay Szabolcs, a Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda partnere, hozzátéve, hogy fontos a megfelelő időzítés, illetve a minél korábban elkezdett előkészítés. A szakértő hangsúlyozta: közbeszerzési eljárást köteles lefolytatni többek közt az a kis- és középvállalkozás, amely a közkedvelt Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) vagy a Vidékfejlesztési program (VP) pályázatai keretében termelőeszközt, gyártósort szerez be vagy építési beruházást valósít meg – az egybeszámítási szabályokat is figyelembe véve – 40 millió forint támogatási összeget meghaladó mértékben.

Forrás: Shutterstock

A közbeszerzési eljárás lefolytatásán túl számos egyéb járulékos kötelezettségük is akad a kkv-knak – emelte ki Hargittay. Például be kell jelentkezniük az ajánlatkérői nyilvántartásba, de közbeszerzési szabályzatot is szükséges készíteniük. Emellett a megfelelő hirdetményeket, tájékoztatókat és dokumentumokat közzé kell tenniük, illetve nem kerülhető meg a hatóságokkal való együttműködés az ellenőrzési eljárásokban. Mindezek alapján világosan látható, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatása szakértelmet igényel, nem véletlenül kötelező felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóhoz fordulni. De sok gazdasági szereplő a szakértelem megléte mellett is megfeledkezik az időfaktorról, ami a későbbiekben, a pályázati projekt megvalósítása során okozhat gondot. Így visszatérő probléma például, hogy nem veszik figyelembe a cégek a komolyabb termelőeszközök és gépek akár hat-nyolc hónapos szállítási idejét, ez pedig fennakadásokhoz vezet.

Számos további konkrét eljárásban kötelezővé teszi a közbeszerzési törvény a szaktanácsadók bevonását. E kitétel vonatkozik például árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt meghaladó közbeszerzésekre, továbbá az 500 millió forintnál nagyobb építési beruházásokra. Ezenkívül akkor is kötelező a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói, jogtanácsosi vagy ügyvédi képviselet, amikor a Közbeszerzési Döntőbizottság előtti jogorvoslati eljárásban van érintve az adott vállalkozás.

A 40 millió forintos összeghatárra való tekintettel ügyfélkörünk projektjeinek 73 százalékát érinti a közbeszerzés – mondta a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Mint mondta, annak ellenére, hogy például a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásbővítését célzó, Ginop 1.2.1-16 kódszámú pályázatok döntése egyelőre nem született meg, az érintett ügyfelek 59 százaléka már megkezdte a feltételes közbeszerzési eljárás lefolytatását. Az említett felhívás teljes forráskerete egyébként 48 milliárd forint, a feltételeknek megfelelő projektek legalább 25, legfeljebb 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek vállalják, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai kkv-k termelési kapacitásainak bővítéséhez. Emellett azt is, hogy a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet, melynek a fizikai befejezését követő két év során növelik nettó árbevételüket.

Csaknem 11 ezermilliárd forint

A Széchenyi 2020 pályázati információs portálon fellelhető friss adatsor szerint a 2014–2020-as ciklusban eddig 117 785 pályázat érkezett be 10 963 milliárd forint értékben. Ebből az irányító hatóság már odaítélt 5700 milliárdot 43 512 projektnek. Tényleges kifizetés mindeddig 31 397 esetben, 2815 milliárd forint értékben történt. A kormány célja, hogy a teljes hétéves forráskeret 85 százalékáról, 7585 milliárd forint sorsáról hozzanak döntést az idei év végéig, ebben az esztendőben pedig 2700 milliárdot utaljanak ki a kedvezményezetteknek.

 

kkv pályzatok
Kapcsolódó cikkek