Cégvilág

Van remény a 196 ezres tescós fizetésre

A Tesco-dolgozók szakszervezetei azt akarják elérni, hogy a januártól 180 500 forintra emelkedő garantált bérminimummal szemben is megtartsa 15 ezer forintos bérelőnyét az áruház.

Leghamarabb októberben vagy novemberben dönthet a Tesco arról, hogy jövő év januárjától megadja-e dolgozóinak a bruttó 196 ezer forintos bért, s ezzel megtartsa-e 15 ezer forintos bérelőnyét a garantált bérminimummal szemben – tájékoztatta a Világgazdaságot a tárgyalásokon elhangzottakról Karsai Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) SZB-titkára.

A az idén 127 500, a garantált bérminimum 161 ezer forintra nőtt, jövőre mindkét összeg tovább emelkedik 138 ezer, illetve 180 500 forintig. Karsai szerint az áruházlánc arra hivatkozva nem lépne hamarabb, hogy szeptembertől bruttó 11 ezerrel 176 ezer forintra növeli majdnem minden teljes munkaidős, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetését.

A Tesco a béremelés és a létszámhiány megoldása terén is együttműködőbb az eddiginél a szakszervezetek szerint
Forrás: MW

A szakszervezeti vezető érdemi változásnak tartja még, hogy a hipermarket hajlandó felülvizsgálni a létszámhiány ügyét, amire közös munkacsoportot hozna létre a szakszervezetek és a munkáltató képviselőivel. Úgy látja, még ha ez jelzésértékű lépés is a Tesco részéről, az azonnali beavatkozás helyett további hosszú hónapokkal odázhatná el a megoldást. Mint mondta, sokakat elriaszt a vásárlástól, hogy néhány termékkel a kosarukban akár fél órát is sorban kell állniuk a kasszáknál. Amikor pedig a hiányzó pénztárost az árufeltöltőkkel pótolják, akkor a polcok utántöltése késik. A munkavállalói beszámolók szerint a rossz beosztás is gond a pénztáraknál. Emiatt a Tesco néhány fővárosi áruházában szeptembertől plusz száz műszakot épített a munkarendbe, főleg diákokkal és bérmunkásokkal kiegészítve az állományt – tette hozzá Karsai Zoltán.

Legközelebb szeptember 11-én tárgyal a Tesco képviselőivel a KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a júliusban közösen benyújtott sztrájkkövetelések érvényesítéséről. Ezek között szerepel, hogy a vállalat a korábbi ígéretéhez híven kerüljön be a szektor három legjobban fizető munkáltatója közé, továbbá legyen bérkülönbség az eltérő felelősségi és nehézségi szinten dolgozók között, a régi dolgozókat pedig becsüljék meg. Elvárás az is, hogy a társaság az alkalmi bérrendezésekről térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz. Végül nyomatékosította a KASZ és a KDFSZ azt is, hogy a Tesco olyan létszámról gondoskodjon az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést.

A fenntarthatóságra fókuszál a hipermarket

A Tesco az egyeztetésen arra törekedett, hogy olyan, a munkatársak érdekeit szem előtt tartó megoldás szülessen, amely nem veszélyezteti a hosszú távon fenntartható működést – közölte lapunkkal a társaság. Azt állítja a vállalat, hogy a múlt héten benyújtott új sztrájkkövetelések mindegyikére olyan javaslatot tett, amely rövid és hosszú távon is megoldást jelenthet. A Tesco szerint konstruktív tárgyalások folytak, számos ponton közeledtek az álláspontok, de vannak még területek, amelyek további egyeztetést igényelnek.

 

sztrájk KASZ Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete Tesco
Kapcsolódó cikkek