Cégvilág

A Christie’s 163 karátos gyémántot árverez

Különleges ékszert árverez a Christie’s november 14-én Genfben egy luxusékszer-árverésen.

Különleges ékszert árverez a Christie’s november 14-én Genfben egy luxusékszer-árverésen. A svájci De Grisogono ékszercég aszimmetrikus nyakláncát viszik kalapács alá, amelyet a cég egy kiemelkedő minőségű gyémánt köré terveztetett. Az ékszer középpontjában lévő kő 163,41 karátos, zárványmentes, D színű (azaz a legfehérebb), smaragdcsiszolású, és a legnagyobb, amelyet valaha árverésre bocsátottak. A nyers gyémánt, amelyből a különleges követ csiszolták, eredetileg 404,20 karát volt, 2016 februárjában bányászták Luló­ban, Angola keleti részén, majd Antwerpenben vizs­­­gáltatták be és New York­ban munkálták meg.

E követ a karátszám szerinti gyémántok toplistáján jelenleg a 27. helyre rangsorolják, és a legnagyobb azok közül, amelyeket angolai gyémántbányában találtak. Az antwerpeni minőségmeghatározást és hitelesítést követően a kő Amerikába került, ahol tíz gyémántvágó szakember teammunkában tisztította, analizálta, mielőtt a nyolcvanéves Ben Green, a gyémántcsiszolás egyik legnagyobb szaktekintélye hozzálátott a nyers gyémánt megmunkálásához. Green 1964 óta dolgozik a szakmában, ma őt tartják a legjobbnak. A kő kialakítása tizenegy hónapig tartott.

A gyémántot 2016 decemberében vásárolta meg a De Grisogono ékszercég, és elkezdték a nyak­ék előállítását a 163 karátos kő köré. A lánc egyik oldalára további tizennyolc smaragdcsiszolású gyémántot tettek, a másikra pedig sok apró körte formájú zöld smaragdot, mert a zöld szín az ékszerház tulajdonosa szerint szerencsét hoz. Elkészítése tizennégy kézműves ékszerkészítő 1700 munkaórájába telt. A 2017. novemberi aukció előtt – ahogy ez mostanában szokássá vált a kiemelt, luxuskategóriájú tételeknél – az ékszer világ körüli turnéra indult. Még a körút első állomásán, Hongkongban látható, innen Londonba, Dubajba és New Yorkba utazik, mielőtt visszatér Genfbe, az árverésre. Egyelőre sem a kikiáltási árát, sem a becsült értékét nem hozták nyilvánosságra.

Christie’s
Kapcsolódó cikkek