Cégvilág

Hamisításgyanú a megyei MOSZ-listán

Ragó Zsolt a Mezőtárkányi Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató Értékesítő Szövetkezet képviselőjeként került fel a MOSZ listájára, de állítása szerint nem a saját akaratából.

Nem ő írta alá a jelöléshez szükséges elfogadó nyilatkozatot, és nem is szándékozik szerepelni a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) Heves megyei listáján, amellyel az érdekképviselet a november 3-ra kiírt agrárkamarai választásokon indul – állította Ragó Zsolt, aki a Mezőtárkányi Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató Értékesítő Szövetkezet képviselőjeként került fel a listára.

Az okirat-hamisítás gyanúját keltő ügy az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB) elé került, ahol Ragó megismételte, hogy nem ő írta alá a jelöléshez szükséges elfogadó nyilatkozatot. A bizottság előtt bemutatott aláírásokról pedig azt állította, hogy „nagyon hasonlók, mint az ő aláírása, de ilyet ő nem írt alá, nem szeretne a MOSZ listájára felkerülni”. Állítása szerint az elmúlt években nem volt semmilyen kapcsolata a MOSZ-szal, és bár kérték, mindig elutasította, hogy felkerüljön a megyei listára.

A MOSZ a törvényeket betartva járt el, de nem is lett volna értelme a hamisításnak, hiszen sok tartalék jelölt is volt

– mondta a Világgazdaság érdeklődésére Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese. Az érdekképviselet el is fogadta Ragó kérését, hogy töröljék a listáról. Helyette egy másik személyt jelöltek, az OKVB pedig határozott a törlésről és az új jelölt állításáról is.

Az OKVB-ülésen elhangzott, hogy a bizottság nem nyomozó hatóság, és ha valaki azt állítja, hogy az nem az ő aláírása, nem vizsgálhatják, hogy valóban így van-e. Egy felvetés szerint azonban a Btk. úgy rendelkezik, hogy bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést, a köztestület pedig köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. A MOSZ főtitkárhelyettese ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy örülnének is az ügy kivizsgálásának. Mint mondta, szerinte ez az ügy összefüggésben van azzal, hogy a MOSZ ügyészséghez és bírósághoz fordul, mert szerinte a kamarai választások eljárási szabályai jogszabályellenesek.

OKVB kamarai választások okirat hamisítás mösz
Kapcsolódó cikkek