Cégvilág

Így oldaná meg a Flex a munkaerőhiányt

A Flex (korábban Flextronics) Somogy megyei Tabon lévő üzemében az eddig gyártott 16 terméktípusból immár csak 9-et gyárt. Ennek oka, hogy az üzem több partnercége visszamondta megrendeléseit a munkaerőhiány okozta fennakadások miatt – értesült a Napi.hu.

A Flex tabi egységének korábbi 16 nagy vállalati partnere közül 7 – közöttük a Whirlpool – már elállt attól, hogy az üzemet bízza meg feladatokkal, mert nem látják biztosítva a minőségi munkát és a határidőre való feladatvégzést – írja a Napi.hu.

A probléma oka a krónikus munkaerőhiány: kevés az elérhető dolgozó, miközben a megrendelési volumenek növekednek. A cég túlórákkal és hétvégi munkavégzéssel igyekszik orvosolni a problémát, ez a megoldás azonban elégedetlenségbe ütközik.

Például nemrég 75 munkás kollektíven nem ment be dolgozni a kötelezően elrendelt szombati műszakra – így a vállalat büntetni sem tudta őket. A Flex márkát képviselő Flextronics International Kft. Magyarország nyolcadik legnagyobb vállalata. Cégbeszámolójából kiderül, hogy a 2017 március 31-én zárult üzleti évben az adózott eredmény 742,1 ezer eurót (mintegy 230 millió forint) tett ki, amely jelentős visszaesés az előző, azonos időszak 11,72 millió eurós (3,63 milliárd forintos) eredményével szemben.

A vállalat – direkt módon – átlagosan 6 968 főt foglalkoztatott, míg tavaly még 6121 fős létszámról számoltak be. (A Flex Magyarországon 6 telephelyen, Tab mellett Budapesten, Gyálon, Pátyon, valamint Sárváron és Zalaegerszegen tart fent üzemet). A Flextronics International Kft. egyébként 178 főnyi ukrán vendégmunkást is foglalkoztatott szeptember végén – ismertette Bányai Tibor, a HSA Kft. üzletfejlesztési igazgatója. Ezzel a hazánkban működő multinacionális gyártók közül a Flex foglalkoztatja a legtöbb ukrán dolgozót közvetlenül – tehát nem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül.

A társaság beszámolójában a tervek között szerepel, hogy a 2018-as üzleti évben a meglévő vevők igényeit folyamatosan követve törekszik hatékonnyá tenni a munkaerő-gazdálkodást.

Partnereinkkel történt egyeztetések során törekszünk a munkaerőigényes gyártási tevékenység cégcsoporton belüli áthelyezésére, figyelemmel lévén a társaság jövőbeni eredményességére. Mindemellett nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a 2018-as évtől a gyártási automatizálás fejlesztésére, mely szintén hosszútávon segíti a jelenlegi munkaerővel kapcsolatos negatív hatások enyhítését, megszüntetését

- írják a jelentésben.

flex Flextronics automatizáció munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek