Cégvilág

Ismét kék az égbolt az IBM felett

Öt százalékkal erősödött az IBM árfolyama arra a hírre, hogy véget érnek a szűk esztendők a vállalatnál, a jövő év azonban víz­választó lehet.

Lassan véget ér az International Business Machines (IBM) öt és fél éves hányattatása, az informatikai óriás végre ismét forgalombővülésről számolhat be. Igaz, erre még egy kicsit várni kell, hiszen az előrejelzésük szerint a huszonkét negyedéve megkezdett bevételeróziós folyamat csak az év végén szakad meg.

A pluszbevétel azonban nem onnan érkezik, ahonnan várnák: a felhőszolgáltatások és az adatfeldolgozás és -tárolás helyett a hagyományos hardvereszközök eladásai gyorsulnak majd fel.

Ginni Romettynek oroszlánrésze van az IBM sikerében
Forrás: AFP

A záró negyedévben 22–22,1 milliárd dollár közé becsüli a cégvezetés a bevétel nagyságát, ez másfél százalékkal haladná meg az egy évvel korábbit, s túltesz a Bloomberg elemzőinek 21,8 milliárdos konszenzusán is. Az esztendő vége hagyományosan a legerősebb időszak az IBM életében, az idén a most lezárt negyedévinél 2,9 milliárd dollárral keresnek majd többet, elsősorban az új szervercsaládjuk iránti fokozott érdeklődést kihasználva

– mondta Martin Schroeter pénzügyi vezérigazgató-helyettes. Elemzők szerint az új szerverekhez új szoftvereket, ki­egészítőket és szolgáltatásokat is vesznek az ügyfelek, ez is jótékonyan hat a cég bevételeire. Josh Olson, az Edward Jones & Co. szakértője emiatt tartásra javasolja az IBM részvényeit, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a szerverek forgalma ciklikus, azaz előbb-utóbb lecseng az érdeklődés, és vele a kereslet is.

Ahhoz, hogy az IBM túllépjen a holtponton, a felhőhöz kapcsolódó szoftverekben és szolgáltatásokban kell markáns előrelépést felmutatnia. Bár e téren az elemzők látnak pozitív jeleket, egyértelműen nem mondják ki, hogy a Kék Óriás eredményesen túljutott volna a szerkezetváltáson, ami a PC-üzletágának leválasztásával és eladásával indult el még 2004-ben.

Pár éve többen már az utolsó kenetet is feladták az IBM-re, annyira reménytelennek tűnt a helyzet, ám 2018-ban minden jóra fordulhat, s ebben oroszlánrésze van az irányítást 2012 januárjában átvevő Ginny Rometty elnök-vezérigazgató munkájának.

A keddi piaczárás után kiadott harmadik negyedéves jelentés is pozitív adatokkal szolgált, a 19,15 milliárd dolláros bevétel félmilliárddal haladta meg az elemzői várakozásokat, s már csak 1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég egyszeri tételektől megtisztított üzemi eredménye egy részvényre vetítve 3,30 dollár volt, ami két centtel jobb az elemzői konszenzusnál.

Az adattárolók és szerverek erősödő forgalma mellett 3,9 százalékkal javuló teljesítményt mutatott fel a mesterséges intelligencia fejlesztésére alapított üzletág is, amely eddig jobbára vitte a pénzt. A Watson név alatt futó üzletágra Rometty nem sajnálja a pénzt, mivel hosszú távon ebben látja a vállalat egyik legfontosabb bevételforrását. Ám a Watson még pallérozásra szorul, messze van attól, hogy a kereskedelmi hasznosításával robbantson az IBM, amely bevételeinek 40 százalékát jelenleg a felhőszolgáltatásokból szerzi.

Az első fél év pocsék számai után felüdülésként értékelte a friss adatokat a piac, az IBM kurzusa 5,3 százalékot erősödött a jelentés publikálása után. Igaz, az idén az árfolyama 11 százalékos mínuszban van, miközben a szektortársak történelmi rekordokkal kényeztetik befektetőiket. Az IBM legnagyobb részvényese, a cég mellett minden bajban kitartó Warren Buffett is csalódott, és ennek hangot adva nemrég eladta pakettjének harmadát, amelyet befektetési társaságán, a Berkshire Hathawayn keresztül birtokolt.

mesterséges intelligencia felhőszolgáltatás Ginny Rometty IBM
Kapcsolódó cikkek