Cégvilág

Az energiakereskedelemben is teret nyerhet a blokklánc-technológia

A BP és a Royal Dutch Shell olajipari vállalatokat is magába foglaló konzorcium blokklánc alapú digitális energiakereskedelmi platform fejlesztésébe kezd. A kereskedés 2018 végén indulhatna az új rendszeren keresztül – jelentette be a csoport hétfőn.

A konzorcium további tagjai a norvég Statoil olajvállalat, a Gunvor, a Koch Supply & Trading és a Mercuria kereskedőházak, valamint az ABN Ambro, az ING és a Societe Generale bankok.

Forrás: AFP

A kriptopénz alapjául szolgáló, és ezen keresztül nevezetessé váló blokklánc-technológia egy olyan megosztott adatbázist használ, amely valós időben frissül, és percek alatt képes a tranzakciók végrehajtására és feldolgozására számítógépes algoritmusok segítségével. Ez a technológia nem igényel külső, harmadik féltől származó megerősítést sem.

Közleményükben azt írják: a platform célja az adminisztratív működési kockázatok, valamint a fizikai energiakereskedelem költségeinek csökkentése, továbbá a kereskedelmi háttérszolgáltatói tevékenység megbízhatóságának és hatékonyságának növelése.

Ideális esetben mindez segítene megszüntetni a szállítmányok tulajdonjoga körüli zavarokat, és potenciálisan precízebbé tenné a kockázatkezelést is, amennyiben pontos időbélyegzőkkel rendelkeznénk a kereskedés minden fázisáról

mondta el a Reutersnek Edward Bell, a dubaji központú Emirates NBD bank elemzője.

Az energiakereskedelmi platform hasonló reformjára irányuló kezdeményezések eddig nem jártak sikerrel, de Bell szerint a mostani, a BP, a Shell és több bank által támogatott terv nagyobb sikerrel járhat, mintha egyetlen független szereplő próbálná meggyőzni az olaj- és gázipari szereplőket a technológia alkalmazásáról.

Az új vállalkozás most szabályozói jóváhagyásra vár és független szervezetként fog működni – áll a konzorcium közleményében.

https://www.vg.hu/vallalatok/megerkezett-jovo-internete-blockchain-kozpont-nyilik-budapesten-664339/

Shell energiakereskedelem blokklánc BP
Kapcsolódó cikkek