Cégvilág

Gátat szab a cégeknek az Irinyi-terv

Háromezer cég foglalkozik fémmegmunkálással idehaza, együttes árbevételük meghaladja a 470 milliárd forintot, az újraiparosítás stratégiájában mégsem tartoznak a kedvezményezettek közé.

Az újraiparosítás stratégiáját rögzítő Irinyi-tervben foglaltakat nem egységesen alkalmazzák az európai uniós pályázatok kiírói, így számos fejlesztési forrásra vágyó magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozás kerülhet körön kívülre. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül például a fémmegmunkálással foglalkozó cégek a kkv-k versenyképességének növelését szolgáló innovációs felhíváson (Ginop-2.1.8-17) pluszpontot kaphatnak a projektértékelés során az Irinyi-tervben preferált tevékenységükért.

Fotós: Vémi Zoltán

A beszállítói pályázaton (Ginop-1.3.3-16) viszont ugyanez a tevékenység nem szerepel az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok listáján, így csak abban a kivételes esetben juthat támogatáshoz az érintett, ha projektje szabad vállalkozási zónában valósul meg. A Ginop-2.1.8-17 egy 17 milliárd forint keretösszegű lehetőség, amelyben projektenként 5-15 millió forintot lehet nyerni, a Ginop-1.3.3-16-ra pedig 20 milliárdot különítettek el, önálló beszállítóként legalább 40 millió, legfeljebb egymilliárd forint fejlesztési forrás igényelhető.

A kormány célja, hogy Magyarország legyen az az EU-tagállam, ahol a GDP-n belül a legnagyobb szeletet az ipari termelés adja. Az Irinyi-terv értelmében hazánk megőrizné jelentős szerepét az európai járműiparban, emellett tovább erősödne többek között az elektronikai ipar, a digitális technológia és az egészséggazdaság területén. Továbbá deklarált cél az ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan, hogy a régió meghatározó logisztikai szereplői legyünk. A kiemelkedően teljesítő ágazatok mellett a tradicionálisan erős, feltörekvő iparágak célzott támogatása lehet a kormány fejlődésösztönző eszköze – áll a dokumentumban.

Az említett uniós pályázatokon hoppon maradó fémmegmunkáló vállalkozások jelentős szerepet töltenek be a hazai feldolgozóiparon belül. Az elmúlt évben 3011 magyarországi cég foglalkozott fémmegmunkálással, összesített árbevételük elérte a 472,7 milliárd forintot a Nemzeti Cégtár adatai szerint. A 2015-ös forgalomhoz képest ez úgy is 6,9 százalékos növekedés, hogy az ágazatban 2,5 százalékkal csökkent a vállalkozások száma. Igaz, a kevesebb cég több embernek adott munkát, a foglalkoztatottak száma 29,8 ezer főről 31,8 ezerre nőtt az elmúlt évre. A terület kiszámíthatatlan jövedelmezőségéről azonban sokat elárul, hogy a piaci szereplők mérleg szerint eredménye a 2015-ös 21,7 milliárd forintról csaknem az ezredére, 23 millióra zuhant, vagyis lenne helyük az ágazatban a fejlesztési forrásoknak.

Mérföldkőhöz ért a Ginop

A Ginopban rendelkezésre álló 2700 milliárd forintos pályázati keretből eddig 2000 milliárd forintról született pozitív támogatói döntés – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A program keretében a meghirdetett 105 pályázati felhívásra több mint húszezer pályázat érkezett be 3000 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel. A kifizetett összeg nagysága eléri az ezermilliárd forintot, tehát ekkora összeg már beáramlott a magyar gazdaságba,

35 pályázat még nyitva áll az igénylők előtt. | VG

 

GINOP iparosítás irinyi-terv
Kapcsolódó cikkek