Cégvilág

Hozzánk is megérkezett az Xbox One X

Magyarországra is megérkezett az Xbox One X, minden idők legerősebb játékkonzolja. Az eszköz nyolcmagos, egyedi AMD processzort kapott, emellett 12 gigabyte-os GDDR5 videó RAM szolgálja a még jobb játékélményt, de a 6 teraflopos GPU és a minimum 1 tera­byte-os háttértár is igen impozáns.

A fejlesztéseknek köszönhetően az új készülék minden eddigi konzolnál 40 százalékkal magasabb teljesítményt és egyedülálló játékélményt nyújt, 4K-s felbontás mellett másodpercenként 60 képkockás frissítésre képes. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy ez az eddigi legkisebb Xbox. A Microsoft nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ne csak a teljesítménye, de a forgalma is kiugró legyen az Xbox One X-nek, hiszen a cég játékkonzoljai közül elsőként egyszerre 35 országban kezdték meg a forgalmazását.

Egyszerre 35 országban kezdték meg az Xbox One X forgalmazását
Forrás: Microsoft

Játékokból sem lesz hiány, hiszen már a piacra dobáskor ötven játék elérhető a konzolhoz, egy héten belül pedig több mint hetven címmel bővül a kínálat, köztük olyanokkal, mint az Assassin’s Creed Origins, a FIFA 18 és a Middle-earth: Shadow of War. A társaság eddig annyit közölt, hogy kiugróan nagy volt az érdeklődés az új konzol iránt az előrendelési időszakban, és arra számítanak, hogy a karácsonyt megelőző hetekben is nagy lesz a kereslet. Itthon 165 ezer forint körüli ártól indul az eszköz, persze a tárolókapacitástól, valamint az adott csomaghoz tartozó játékok számától függően jelentősen változhatnak az árak.

A Microsoft 2001-ben lépett be a játékkonzolok piacára az Xboxszal, a következő generációt az Xbox 360 jelentette 2005-től, amelyet 2013-ban követett az Xbox One-széria. Tavaly ehhez is érkezett egy jelentős frissítés, de az S jelzésű modell főleg külsejében hozott változásokat, szemben a mostanival, amely, ahogy láthattuk, a hardverben is sokkal többet tud elődeinél.

A globális játékkonzolpiacon már évek óta a Sony számít a legnagyobb szereplőnek, és nagy kérdés, hogy mennyire tudja majd az Xbox One X megingatni a japán cég által gyártott PlayStation uralmát. Tavaly a Statista.com adatai szerint csak a PlayStation 4-ből 12,3 millió darabot értékesítettek, ezzel a teljes piac csaknem felét tudhatta magáénak a készülék. Az Xbox One 2016-ban 5,83 milliós becsült forgalommal zárt, míg a Nintendo 3DS-ből 5,3 milliót adtak el. Eddig egyébként világszerte a PlayStation 2-ből fogyott el a legtöbb, majdnem 158 millió, de 150 millió feletti forgalmat ért el története során a Nintendo DS is.

konzol Microsoft Xbox One X
Kapcsolódó cikkek