Cégvilág

Magasra szökhet a panziók száma

Bővülhet a panziók mérete és száma, miután egy rendeletmódosítás a nagyobb szállásoknak is lehetővé tette az átminősítést, többségüket esélyessé téve a pályázati támogatásra.

Kilőhet a panziók száma egy őszi rendeletmódosítás hatására Magyarországon, miután a korábbi több mint kétszeresére emelték a kategóriába sorolható szálláshelyek kapacitásának felső határát. Október 19. óta panzióként működhetnek a legalább tizenegy, de legfeljebb ötven ágyat kiadó, minimum hat-, maximum huszonöt szobás szálláshelyek. Korábban tíz szobánál és húsz ágynál húzták meg a felső határt, a minimális kapacitáselvárás és a kötelező reggeli előírása nem új.

A Kisfaludy-pályázaton több szálláshely kérhet támogatást
Fotós: Fischer Patrícia

A panzióba sorolás feltételeinek módosítását nem titkoltan a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció keretében a vidéki panziók korszerűsítésére és bővítésére október 19-től megnyitott pályázatok indokolták. Ez derül ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti titkárának Vadai Ágnes képviselői kérdésére adott írásos válaszából is. Fónagy kifejtette: a szálláshelyfejlesztési konstrukció részeként a fővároson kívüli panziók fejlesztésére vissza nem térítendő támogatási források válnak elérhetővé 2030-ig, lehetővé téve, hogy azok megújuljanak és minőségi szintet lépjenek. A támogatás segítségével a kiemelt turisztikai fejlesztési régiókban megvalósuló beruházások a számítások szerint várhatóan 20 százalék körüli árbevétel-növekedést eredményeznek majd az adott szálláshelyeken.

A következő években nagyjából 300 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, a teljes keretből 150 milliárd forintot a kormány költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít.

Több mint ezer panziót tart nyilván a KSH, és az utóbbi években a működő egységek száma a szezonális ingadozással együtt sem változott számottevően. Mint Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta: azt, hogy a korábbinál többen pályázhassanak szálláshely fejlesztésére, a szövetség maximálisan üdvözli. Egyelőre – ismerte el – sem adatuk, sem becslésük nincs arról, hogy mennyivel ugrik meg a panziók száma, de a fejlesztési támogatás hatására minden bizonnyal markáns lesz a változás. A kategóriák bővítését egy három kiemelt turisztikai régióban elvégzett felméréshez szabták a döntéshozók. A szakmai szempontok kialakításánál elsősorban azt vizsgálták, hogy a magyarországi viszonyokat milyen volumenű szoba- és ágyszámkeretek tükrözik a legpontosabban.

Üzemeltetési engedélye módosítására mindenkinek lehetősége lesz, amire szükség is van, hiszen nem egy szálloda hirdeti magát most panzióként, és fordítva. Ám a pályázati támogatásra jelentkezőknek pontosan meg kell felelniük a kormányrendeletben előírtaknak, tehát e téren tisztul majd a kép.

Másfél hónappal tovább nyitva

Nemrég – vélhetőleg a változtatással összhangban – 2018. január 15-re módosult a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció (panziók fejlesztése címén kiírt) pályázatának beadási határideje. A maximális támogatási intenzitás 70 százalék lehet, az elnyerhető támogatási összeg 5 és 60 millió forint között mozog.

 

Kisfaludy turisztikai fejlesztési program magyarországi szálláshelyek panziók
Kapcsolódó cikkek