Cégvilág

Több mint 600 ezer adózó remélhet könnyebbséget

A magyar derogációs kérelem uniós elbírálásától függ, hogy a kata szerint adózók alanyi adómentességének határa mikortól emelkedik 12 millió forintra.

A árbevételi plafonja 2017 januárjától nőtt 12 millió forintra, ám a főleg magánszemély ügyfélkörű katásoknak a 8 millió forintos határ maradt a mértékadó. Efelett 27 százalékos áfa terheli a szolgáltatásuk díját. A kormány terve szerint a kata árbevételi határa és az alanyi értékhatára egybeesne, tágítva a katások mozgásterét. Tavaly még 6 millió forintos árbevételig járt az alanyi adómentesség, az idén már 8 millió forintig.

Forrás: AFP

Az alanyi adómentes vállalkozónak nem kell bejelentkeznie az áfa hatálya alá, és kiállíthat áfamentes számlát. Ez az olyan katás kkv-knek kedvez, amelyek ügyfélköre főleg magánszemélyekből áll, akik nem vonhatják le vagy nem igényelhetik vissza az áfát, mint a céges ügyfél.

Bacskó László ügyvéd, a Vállalkozók Fóruma internetes portál szakértője közleményében példát is hozott: míg egy alanyi adómentes fodrászat 2000 forintot számol fel egy hajvágásért, addig azonos munkadíj mellett egy áfakörös fodrász 2540 forintot. Az áfaalany így vagy alacsonyabb nettó munkadíjért kénytelen dolgozni, vagy számolnia kell vendégköre árérzékeny részének a lemorzsolódásával.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már jelezte: a kormány egyeztet a derogációs kérelemről az Európai Bizottsággal. A csatlakozási szerződés szerint az alanyi adómentesség felős értékhatára 8,8 millió forint, ennek 12 millió forintra növelése több mint 600 ezer adózónak jelentene könnyebbséget. Akár 2019-től életbe léphet a megemelt értékhatár a katásoknál. Az Európai Bizottság a magasabb értékhatárt már engedélyezte több országnak.

https://www.vg.hu/gazdasag/sokat-hozhat-konyhara-az-alanyi-adomentesseg-688649/

derogációs kérelem adózás kata alanyi adómentesség
Kapcsolódó cikkek