Cégvilág

A Gazprom jól halad a Török Áramlattal

Az orosz óriásvállalat a Török Áramlat részeként két gázvezeték összesen 600 kilométernyi szakaszát fektette már le a Fekete-tenger fenekén, Törökország kizárólagos gazdasági övezetében – jelentette be a Gazprom.

Szergej Kuprijanov, az orosz állami energetikai óriáscég szóvivője egy orosz televíziós csatornán csütörtökön azt is elmondta, hogy a két vezeték hossza naponta 4 kilométerrel nő.

Oroszország és Törökország tavaly októberben kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy 910 kilométer hosszú tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza.

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal. Ennek a kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter, és 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz. A másik szárazföldi vezeték Törökországon át Európába szállítja az orosz földgázt. Ez a 180 kilométer hosszú szakasz 50-50 százalékban kerül a Gazprom és a Botas tulajdonába, a vezeték kapacitása szintén évi 15,75 milliárd köbméter.

Forrás: AFP

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 17-én a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság szabadkai ülése után a témához kapcsolódóan egyebek között elmondta, hogy Szerbia és Magyarország is aláírta már az orosz Gazprommal a gázszállítási folyosó létrehozásához szükséges együttműködési megállapodást. A megállapodás nyomán a miniszter szerint jó esély van arra, hogy 2019 végére létrejön a gázszállítási folyosó és ez mindkét ország energiabiztonságának javításához nagymértékben járul majd hozzá.

Ez a gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át juttatja el Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra is létrejön Magyarország és Szerbia határán.

 

Szijjártó Péter Fekete-tenger török áramlat Gazprom
Kapcsolódó cikkek