Cégvilág

Az FGSZ-é lesz a Magyar Gáz Tranzit

Az állam eladja a Magyar Gáz Tranzit Zrt-t (MGT) az FGSZ Földgázszállító Zrt-nek, az MGT részvényeinek vételára közel 12 milliárd forint.

Az FGSZ Zrt. megvásárolja az államtól az MGT Zrt-t, amelynek eladásáról a kormány döntött a Magyar Közlöny szerint. A vevő hazai nagynyomású földgázhálózat tulajdonosa, üzemeltetője és irányítója, az új tulajdonoshoz kerülő társaság pedig egyetlen, a magyar-szlovák határtól Vecsésig tartó, szintén nagynyomású vezeték, valamint a hosszá szükséges berendezések tulajdonosa.

A kormány döntése mögött ellátás-biztonsági megfontolás áll.

Az MGT-t eredetileg az MVM Zrt. alapította, a társaság az uniós szabályozás elvárásaihoz igazodva került ki az állami energia ipari csoport ellenőrzése alól.

Az FGSZ megvásárolja a Magyar Gáz Tranzitot – a kormány ellátás-biztonsági okok miatt döntött így
Forrás: Stringer / Sputnik / AFP

A közlöny szerint az eladásra az Európai Bizottsággal történt egyeztetés után kerül sor, a vételárban a magyar–szlovák földgázszállító rendszer építésére folyósított és szabályszerűen véglegesen auditált EEPR támogatás nem jelenhet meg. Emiatt

az MGT üzletágának vételára 34 milliárd forint, részvényeinek vételára pedig 11,966 milliárd forint.

Az ügylet feltétele, hogy az MGT által megkötendő üzletág átruházási megállapodás vételárából a megállapodás zárásáig történjen meg az MGT Zrt. hiteleinek teljes körű előtörlesztése. A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az MGT-től átvett munkavállalók munkaviszonyát az átvételtől számított egy éven belül rendes felmondással nem szünteti meg.

Részletek a 2018. január 2-i Világgazdaságban

Magyar Közlöny MGT FGSZ MVM
Kapcsolódó cikkek