Cégvilág

Bejött a papírforma az OPEC-nél

A folytatás mellett döntött az OPEC, s a márciusban lejáró kvótaegyezményt 2018 végéig meghosszabbította, ettől remélve az árak további emelkedését.

A jövő év végéig kiterjesztette a termelésikvóta-korlátozásokat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC). A kartell tegnapi bécsi ülésén úgy értékelte, hogy a tagjai és a megállapodásukhoz kívülről csatlakozó Oroszország által egy éve elhatározott, napi 1,8 millió hordós termelés-visszafogás hozzájárult ugyan az olajárak magasabb szinten való stabilizálódásához, de nem olyan mértékben, mint eredetileg elképzelték.

Érvelésük szerint jó irányban haladnak ugyan, de a kereslet és a kínálat viszonya egyelőre nem tekinthető kiegyensúlyozottnak, ezért van szükség a jövő márciusban lejáró egyezség kilenc hónapos meghosszabbítására. A kvótacsökkentés legközelebbi felülvizsgálatára 2018 közepén kerítenek sort. Moszkva is hajlik a kvótaegyezmény meghosszabbítására, viszont azt látni szeretné, hogy az önkorlátozó intézkedés kivezetését miként képzelik el az OPEC olajminiszterei.

Sok múlik azon, hogy a 14 olajexportőrt tömörítő OPEC-kel most első alkalommal együttműködő oroszok mennyire elkötelezettek, ugyanis számukra a folyamatos termelés fenntartása még alacsonyabb árak mellett is jobban megéri, mint a szibériai olajkutak időnkénti leállításával és újranyitásával járó kockázatok és extra költségek vállalása. Az oroszok türelmetlensége abból is fakad, hogy a költségvetésük egyensúlyban tartásához magasabb olajár szükséges, mint a szaúdiaknál, így a tűrőképességük is kisebb. Másrészt amiatt aggódnak, hogy a maga útját járó Egyesült Államok nevető harmadikként lefölözi a kvótacsökkentésből eredő hasznot. A szaúdiak pedig érdekeltek az árak felhajtásában, legalább addig, amíg nemzeti olajtársaságuk, a Saudi Aramco 5 százalékos részvénycsomagját jövőre a tőzsdére viszik.

A cél a piacon lévő olajfelesleg eltüntetése, a készletek leépítése az ötéves átlag szintjére. Az OPEC leghamarabb 2018 harmadik negyedévében alkothat világos képet arról, hogy a kivezetés milyen technikával valósulhat meg – idézi a Bloomberg Khalid Al-Falihot, a kartell meghatározó erejének számító Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterét, aki a termelés rendkívül fokozatos, igen óvatosan történő növelése mellett tette le a garast, mert radikálisabb módszerrel a már elért eredményeket sodornák veszélybe. A készletek ötéves átlagától a Reuters szerint egyébként nem járnak nagyon messze, a pluszmennyiséget már a felére redukálták, és az „csak” 140 millió hordóval van az ideálisnak tartott szint felett. A Brent típusú olaj ára az OPEC szilárd elköteleződését látva 1,6 százalékkal 64 dollár fölé erősödött az ülés idején, de Gary Ross, a Pira tanácsadó cég szakértője szerint decemberben egy kisebb ellátási zökkenő akár 70 dollár fölé is repítheti. A texasi alaptípus, a WTI kisebb lelkesedést mutatott, az ára 0,3 százalékkal hordónként 57,6 dollárra drágult. Az ülést követő sajtótájékoztató idején fordult a kocka, az olajár lefelé vette az irányt arra a spekulációra reagálva, hogy Amerika a palaolaj-termelés fokozásával lenullázza az OPEC és szövetségesei erőfeszítéseit. Az ülésen döntöttek arról, hogy a zavargások, illetve technikai okok miatt a kvótacsökkentés alól felmentett Nigéria esetében is életbe léptetik a termeléskorlátozást, míg Líbia ügyében még nem jutottak dűlőre.

kőolajár olajár OPEC kvótacsökkentés
Kapcsolódó cikkek