Cégvilág

Együttműködésre lépett az ABB és a Kawasaki

Az ipari automatizálási technológiák és robotok két nemzetközi beszállítója bejelentette, hogy a jövőben közösen dolgoznak a kollaboratív, elsősorban a kétkarú változatban készült robotokkal kapcsolatos tudásmegosztáson, illetve a robotok előnyeinek megismertetésén.

Az ipari automatizálási technológiák és robotok két nemzetközi beszállítója, az ABB és a Kawasaki Heavy Industries bejelentették, hogy a jövőben közösen dolgoznak a kollaboratív, elsősorban a kétkarú változatban készült robotokkal kapcsolatos tudásmegosztáson, illetve a robotok előnyeinek megismertetésén – közölte az ABB. A cég közleményében hozzátette: a világon ez az első olyan együttműködés, melynek középpontjában a „kobotok” (kollaboratív robot, angolul cobot), valamint a biztonsággal, programozással és kommunikációval kapcsolatos közös ipari szemléletmód kialakítása áll.

Forrás: AFP

Az új együttműködés keretében mindkét robotgyártó, egymástól függetlenül folytatja a saját kínálatában szereplő termékek gyártását és forgalmazását, miközben együttesen igyekeznek kiaknázni a műszaki és az ismertséggel kapcsolatos lehetőségeket. Ez magában foglalja a politikai döntéshozók, a civil szervezetek és a szélesebb nyilvánosság megismertetését a kollaboratív automatizálási rendszerekben rejlő előnyökkel, valamint a biztonsággal, a programozással és a kommunikációval kapcsolatos közös iparági módszerek megalkotását – írja a cég.

Az ABB kiemelte, az együttműködés határokon átnyúló közös munkát jelent, hiszen az ABB Európa legnagyobb robotszállítója, a Kawasaki pedig egyike Ázsia iparóriásainak. „A robotikai iparág napjainkban elképzelhetetlen nagyságrendű és iramú változáson megy át” – mondta az ABB robotikai üzletágának ügyvezetője, Per Vegard Nerseth.

Yasuhiko Hashimoto, a Kawasaki robotrészlegének ügyvezetője és vezérigazgatója hozzátette:

a kollaboratív robotok, különösen az emberi interakciókra képes kétkarú változatok fontos támogatást jelentenek a társadalomnak, világszerte segítséget nyújtanak a munkaerőhiány és az idősödő munkaerő jelentette problémák leküzdésében.

Hashimoto végül elmondta azt is, a Kawasaki nagy lehetőséget lát az olyan kollaboratív alkalmazások és folyamatok kiterjesztésében, ahol az emberek és a technológia együtt munkálkodik a megoldások kialakításában.

 

ABB együttműködés kobotok kawasaki
Kapcsolódó cikkek