Cégvilág

Hamis Hollóházi porcelánokat fülelt le a NAV

Hamis Hollóházi porcelánok készítése és forgalmazása miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói – közölte Kovács Dorina, a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

A Hollóházi porcelánurnák kizárólagos forgalmazója fedezte fel, hogy rajtuk kívül más is árul ilyen terméket az interneten, ráadásul jóval olcsóbban. Mint kiderült, a zugkereskedő áruja sem minőségében, sem a Hollóházi minták használatában nem felelt meg a porcelángyár szigorú előírásainak.

A házkutatáskor kiderült, hogy a hamisítók házilag égették rá a mintákat és a Hollóházi márkajelzést a fehér porcelánokra.

Ezen kívül a hamisítók selejtes eredeti Hollóházi termékekhez is hozzájutottak, amelyeket első osztályú áruként adtak el. Az urnák mellett étkészleteket és egyéb porcelán dísztárgyakat is hamisítottak, ezeket a nyomozók lefoglalták, értékük meghaladja a háromszázezer forintot.

A Hollóházi Porcelángyár Kft. egyedi iparművészeti trófeája
Forrás: BePresent

A nyomozás további szakaszában azonban az összérték még emelkedhet. A pénzügyi nyomozók az oltalom alatt álló termékek utánzása és értékesítése, vagyis iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folytatják a nyomozást. Ez a bűncselekmény akár két év börtönbüntetéssel is sújtható. Néhány éve a pénzügyi nyomozói hasonló bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást, amikor ugyanezzel a módszerrel egy másik híres magyar porcelánmárkát hamisítottak. Akkor a Veszprémi Törvényszék börtönbüntetésre ítélte a csalókat, a másodfokú bíróság pedig szigorította a büntetést, hogy elriassza a további elkövetőket a hungarikumok hamisításától – tette hozzá Kovács Dorina.

NAV hamisítás Hollóházi Porcelángyár
Kapcsolódó cikkek