Cégvilág

Ide érdemes költözniük a kisgyerekes családoknak

Egy ingatlanpiaci elemzés szerint egészségügyi, oktatási ellátás, utazás és ingatlanárak alapján az agglomerációban többek között Nagykovácsi és Diósd a nyerő, míg a fővárosban három kerület a legjobb.

Az Otthon Centrum megvizsgálta Budapest jellemzően családi házas beépítésű kerületeit, valamint Pest megye településeit a családosok számára fontos jellemzők alapján. Ezek közé tartozott például az óvodai és az orvosi ellátás, a fővárostól való távolság, valamint az ingatlanárak. Az elemzés összesen 182, ezer főnél népesebb településre, illetve fővárosi kerületre terjedt ki.

Forrás: AFP

Top agglomerációs települések

„Az első öt helyen Nagykovácsi, Diósd, Budajenő, Dunaharaszti és Telki végzett” – írja az Otthon Centrum. Mindegyik település viszonylag jól elérhető távolságra van Budapest belső városrészeitől és mindenhol jelentősen magasabb az óvodai férőhelyek aránya az agglomerációs települések átlag értékéhez képest. Lényeges különbség közöttük az ingatlanárakban van:

Nagykovácsiban, Diósdon és Telkiben jelentősen drágábbak a használt ingatlanok, mint a forgalmasabb településeken.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy Dunaharaszti és Nagykovácsi ingatlanárai között háromszoros a különbség: míg Dunaharasztiban az idén értékesített átlagos családi ház ára 22 millió forint volt, addig Telkiben 55, Diósdon 67, Nagykovácsiban pedig 71 millió forint. Budajenőn 35 millió forintot kell fizetnünk – teszi hozzá az ingatlancég.

„Nem találtunk olyan települést mely minden mutatóban kiemelkedő értékkel bírna„ – mondta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. Ez azt mutatja, hogy a vizsgált települések eltérő funkciókkal rendelkeznek. A főváros közeli csendes településeket (Nagykovácsi, Telki) kiemelkedően magas ingatlanárak jellemzik, és elsősorban a nyugalmat keresők számra lehetnek vonzóak. Egy nagyobb lélekszámú, vagy központi helyen fekvő település ugyanakkor azért lehet vonzó választás fiatal családosok számára, mert az oktatás és az egészségügy terén megfelelő ellátással rendelkeznek. Ilyen például Dunaharaszti vagy Diósd.

Az Otthon Centrum elemzésében kitér rá: a legrosszabbul teljesítő települések szinte kivétel nélkül az agglomeráció délkeleti részéből kerültek ki: Kocsér, Jászkarajenő, Tápiógyörgye, Tápiószőlős, Nyársapát, Szentmártonkáta. Ezek mindegyike messze, a reggeli csúcsidőben minimum 90 perc utazási távolságra van a fővárostól, és szinte minden más vizsgált mutatóban jóval az átlag alatti értékek jellemzők rájuk, kivéve az óvodai férőhelyek számában.

Családbarát fővárosi kerületek

A fővárosi kerületek közül a XI., a XIV. és a XVI. kerület értékei a legkedvezőbbek. Ezek vannak legközelebb a belvároshoz és a XVI. kerülettől eltekintve a lakásállomány forgása is igen kedvező, azaz az itt található lakások átlagnál nagyobb arányát adják-veszik évente – írja az Otthon Centrum. A legdrágább XI. kerületben idén az átlagos családi ház ára 59 millió forint volt, a XIV. kerületben 48 millió, míg a XVI.-ban 44 millió forintba került.

Sok új lakásprojekt – sok új költöző

Az Otthon Centrum közleménye szerint a XVI. kerülettől eltekintve az összes említett településre és kerületbe sokan költöztek az elmúlt években, ami jelzi ezek kiemelkedő népszerűségét. Nem véletlen az sem, hogy a lakásépítések fajlagos számában az agglomerációs átlagot jelentősen meghaladó értékek jellemzőek ezekre a kerületekre és településekre. Az elemzésben vizsgált összes településen 1000 lakásra átlagosan 3,8 darab új építés jutott, azonban a kiemelt városokban és kerületekben ennek legalább a duplája jellemző – írja az ingatlancég.

 

családosok agglomeráció Budapest kisgyermekesek ingatlan
Kapcsolódó cikkek