Cégvilág

Az Alteo kizárólagos tulajdonába került a Zugló-Therm

Üzletrész adásvételi szerződést kötött egymással a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója és az ALTEO Csoport Sinergy Kft. nevű tagvállalata, aminek következtében a Sinergy Kft. tulajdonába kerül a Zugló-Therm Erőmű 51 százalékos tulajdonrésze. Mivel az Alteo Csoport már jelenleg is 49 százalékos tulajdonos az erőműben, az ügylettel kizárólagos tulajdonossá válik – derül ki a két cég közös közleményéből.

A Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója és az Alteo Csoport kedden aláírta azt az üzletrész adásvételi szerződést, amely feltételeinek teljesülését követően a Zugló-Therm Erőmű többségi tulajdonrésze is az Alteo Csoport tagvállalata, a Sinergy Kft. birtokába kerül.

A tőzsdén jegyzett energetikai vállalatcsoport jelenleg 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt birtokol az erőműben, amelynek műszaki üzemeltetését is végzi, illetve amely az Alteo virtuális erőművének is tagja. Az ügylet zárására a szükséges engedélyek megszerzését követően, várhatóan 2018 májusában kerülhet sor. Az Üzletrész adásvételi szerződés tárgyát képező 51 százalékos tulajdonrészt jelenleg az NKM Földgázszolgáltató Zrt. birtokolja.

A Zugló-Therm Kft.-t az NKM Földgázszolgáltató Zrt. (az egykori FŐGÁZ) és a 2015 májusa óta az Alteo Csoport tagjaként működő Sinergy Kft. alapította a Budapest XIV. kerületében található fűtőerőmű korszerűsítésére és üzemeltetésére.

ifj. Chikán Attila az Alteo vezérigazgatója
Forrás: MW

A blokkfűtőerőmű, amely 18 MW villamos- és 17 MW hőteljesítménnyel rendelkezik, fedezi a körzeti távhőrendszer hőigényének több mint 30 százalékát és 15 éves futamidejű szerződés keretében szolgáltatja a hőenergiát a távhőszolgáltató részére. A fűtőerőművet az Alteo Csoport jelenleg is saját személyzettel üzemelteti, az tagja az energetikai vállalatcsoport virtuális erőművének.

Ez a most elindított tranzakció szervesen illeszkedik az Alteo kiserőművi stratégiájába, hiszen a megújuló energiaforrások minél teljesebb kihasználásához elengedhetetlen a korszerű, magas hatásfokú földgázalapú erőművi kapacitások megléte is. 

– emelte ki Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a lépés nem veszélyezteti az erőmű által jelenleg biztosított távfűtési célú hőszolgáltatást, az Alteo Csoportnak továbbra is kiemelt prioritást jelent a hőfogyasztók legmagasabb szintű kiszolgálása.

Alteo Zugló-Therm Erőmű NKM Nemzeti Közművek Zrt. üzletrész adásvétel
Kapcsolódó cikkek