Cégvilág

Eddigi legkomolyabb szerzői jogi perére készülhet a Spotify

Több mint másfél milliárd dolláros pert akasztott a népszerű streaming szolgáltató nyakába a Wixen Music Publishing zenei kiadó.

A Wixen Music Publishing nevű zenei kiadó pénteken benyújtott bírósági keresetében azzal vádolja a népszerű streaming szolgáltatót, hogy megfelelő engedély és kompenzáció nélkül használta fel előadóik kiadványait, a jogdíjakat ugyanis csak részlegesen fizették ki. A keresetben több mint tízezer dal szerepel, olyan ismert előadóktól és zenekaroktól, mint Neil Young, Tom Petty, a Rage Against The Machine vagy a The Doors.

Ezek mindegyikére a maximálisan megítélhető 150 ezer dollár értékben követelnek kártérítést, összesen több mint 1,6 milliárd dollárnak megfelelő összeget kérnek számon a svédországi székhelyű vállalaton – írja a CNN.

Forrás: Daniel Kalker/DPA/AFP

Nem ez az első eset, hogy a Spotify a jogdíjak elmaradása miatt konfrontálódik zenészekkel, májusban például peren kívül egyeztek meg dalszerzők egy csoportjával, ami akkor 43 millió dollárjukba került.

A világszerte hatvanmillió előfizetővel rendelkező streaming szolgáltató értékét jelenleg 19 milliárd dollárra becsülik, várhatóan idén lépnek tőzsdére.

https://www.vg.hu/vallalatok/uj-kiralya-lett-iden-a-spotify-nak-702891/

Spotify szerzői jog Wixen Music Publishing
Kapcsolódó cikkek