Cégvilág

A felhőalapú szolgáltatások hajtják az IBM bevételeit

Több mint öt év után először nőtt az IBM negyedéves bevétele a tavalyi utolsó három hónapban, elsősorban a felhőalapú szolgáltatások iránti keresletnövekedés hatására – közölte az informatikai óriáscég csütörtökön. Ugyanakkor a decemberben elfogadott amerikai adótörvény miatt a negyedév veszteséges lett, az egész éves eredmény pedig jócskán visszaesett 2016-hoz képest.

Csütörtökön a New York-i zárása után az amerikai informatikai óriáscég azt közölte, hogy a december végével záródott három hónapban a bevétele 3,6 százalékkal 22,54 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbiról és ezzel először nőtt a cég bevétele 23 negyedéven belül.

A cég bevételei elsősorban a felhőalapú szolgáltatások iránti megnövekedett kereslet hatására bővültek.

Szakértők kisebb, 21,96 milliárd dolláros negyedéves bevételre számítottak.

Az IBM standja a tavalyi hannoveri CeBIT kiállításon Fotó: Friso Gentsch/dpa/AFP

Az IBM 1,05 milliárd dolláros, részvényarányosan 1,14 dolláros adózott veszteségről számolt be az egy évvel korábbi 4,50 milliárd dollár, részvényenként 4,72 dollár nyereség után.

A veszteség oka a decemberben elfogadott új amerikai adótörvény, ami egyszeri tételként 5,5 milliárd dollárt vont ki a profitból.

A felhőalapú szolgáltatásból származó negyedéves bevétel 30 százalékkal 5,5 milliárd dollárra emelkedett.

Az IBM tavalyi profitja 5,75 milliárd dollár, részvényenként 6,14 dollár volt, ami jócskán kisebb a 2016-os 11,87 milliárd dollárhoz, részvényarányosan 12,38 dollárhoz képest.

negyedéves bevételek IBM
Kapcsolódó cikkek