Cégvilág

Innovációdömping van a Siemensnél

A Siemensnek tavaly már annyi bevétele származott a digitális szolgáltatásokból, mint amennyit innovációra költött. Nemrég díjazott, legsikeresebb kutatói között nem volt magyar, de idővel lehet.

A Siemens AG magyarországi innovációs eredményei is jelentősen hozzájárulnak a németországi csoport ipari digitalizáció terén elért sikereihez. Bár magyarországi szakember nem volt azok között, akiknek munkáját a Siemens a közelmúltban az Év Feltalálója díjjal jutalmazta, később még lehet. Például a társaság magyarországi kutatói fejlesztették ki a Magnus Aircraft Zrt. eFusion nevű, hibrid-elektromos kisrepülőjének hajtásrendszerét, és ők dolgoznak (a BMGE-vel) az ilyen légi járművek akkumulátorain.

Forrás: Siemens.com

A társaság budapesti MindSphere központja a szerszámgépgyártó és mozgásvezérlő megoldásokra összpontosít. Tevékenységét az e célra alapított Evosoft Kft.-n keresztül végzi. Ez annak a globálisan 17 országban működő húsz centrumnak az egyike, amelyekben a MindSphere felhőalapú, nyílt operációs rendszerével segítik az ügyfelektől beérkező adatok gyűjtését és feldolgozását. Hálózatain keresztül már mintegy egymillió eszköz és rendszer áll összeköttetésben, ez a szám az év végére 1,25 millióra nőhet a társaság várakozásai szerint. A MindSphere központokban világszinten körülbelül 900 szoftverfejlesztő, adatspecialista és mérnök dolgozik olyan digitális alkalmazások kifejlesztésén, amelyekkel a korábbinál testre szabottabb, nagyobb hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások állíthatók elő.

Ilyen az egyedi igényre gyártott Adidas sportcipő, a termékek gyártás előtti modellezését segítő digitális iker (digital twin) megoldás, a repülőgép-alkatrészek 3D-s nyomtatása vagy a korábbiaknál is többet tudó ipari robotok konstruálása. Mindezeket – sok más fejlesztés mellett – a Siemens innovátorainak müncheni díjátadója alkalmából rendezett kiállításon mutatták be. Tizenhárom Siemens-alkalmazott és egy cégen kívüli kutató vehette át az 1995 óta évente odaítélt kitüntetést. A németországi, dá­niai, ausztriai és amerikai díjazottak megoldásai többek között a holnap villamosenergia-hálózatainak digitalizált működtetéséhez, az orvosi diagnosztika hatékonyságának növeléséhez és a hagyományos teherautókhoz kínáltak megoldást. Ötleteikben közös volt a piaci sikeresség is, ezt Roland Busch, a Siemens AG műszaki igazgatója emelte ki a díjkiosztón, amelyre magyarországi újságírókat is meghívtak.

Az ipari digitalizáció terén megszerzett pozíciónkat tovább erősítjük – jelentette ki Joe Kaiser, a Siemens elnök-vezérigazgatója. Cé­ge tavaly 3650 szabadalmat jegyez­tetett be, és már mintegy 63 ezerrel rendelkezik. Alkalmazottai 2017-ben 7450 fejlesztéssel álltak elő, vagyis – az év 220 munkanapjára vetítve – naponta körülbelül 34-gyel. A Siemensnek tavaly 5,2 milliárd euró árbevétele származott a digitális szolgáltatásokból. Ez 20 százalékkal több az előző évinél, és éppen annyi, amennyit a cég az elmúlt évben kutatásra és fejlesztésre költött. Az idei k+f-büdzsé már 5,6 milliárdos. További 4 milliárdot hozott a társaság konyhájára a saját szoftverek eladása, és 1,2 milliárdot a digitális szolgáltatások.

digitális szolgáltatás innováció Siemens
Kapcsolódó cikkek