Cégvilág

Kevés a jó ingatlan két népszerű fővárosi kerületben

Az elmúlt egy év során a korábbinál szerényebb mértékben, de folytatódott az áremelkedés Budapest XIV. és XVI. kerületének ingatlanpiacán. A szakértői várakozások szerint idén sem várható változás, 2019-2020 viszont hozhat új irányt.

A tavalyi évben az árak már csak kis mértékben, 3-5 százalékkal emelkedtek, a forgalom pedig megmaradt a korábban kialakult magas szinten – fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője az aktuális ingatlanpiaci helyzetet értékelve. Ennek oka – a szakember szerint -, hogy alapvetően semmi nem változott meg, ami korábban is indokolta az erősödést, ráadásul a médiában is sok szó esik az ingatlanpiac jó teljesítményéről, ami tovább hajtja a piacot.

Nincsenek tehát gondok az árakkal vagy a kereslettel, annál inkább a kínálattal. Az ingatlanközvetítő szerint kevés most a jó ingatlan a piacon, illetve ha ilyet kínálnak, akkor azt gyorsan el is viszik. Továbbra is nagyon keresettek a kerületi panellakások, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a panelek ennek ellenére még nem mondhatók népszerűbbeknek a téglaépítésűeknél, inkább csak saját magukhoz képest javult az elfogadottságuk. Még most is gyakran találkoznak az ingatlanosok olyan vevőkkel, akik kikötik, hogy panellakásba semmiképpen nem költöznek – tette hozzá Sebestyén Tamás.

Mindez kifejeződik a kerületi árakban is:

a panellakásoknál 370-420 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésűeknél 400 ezernél indulnak az árak és 500-550 ezer forintig tartanak.

Az ársáv itt szélesebb, hiszen a kínálat is sokszínűbb, mint a lakótelepi ingatlanoknál: a zajos, zsúfolt, felújításra szoruló lakásoktól a csendes, zöld környezetben lévő, újszerű, lakóparki, 4-5 lakásos társasházban található ingatlanokig tart.

A családi házak piacára is az élénk az érdeklődés jellemző, mivel az ingatlanpiaci fellendülés során sokaknak megjött a kedve egy nagyobb, önálló ház vásárlásához is – vélekedett a szakértő. Az árak ebben a szegmensben jóval magasabbak:

50-60 millió forintba kerülnek a már elfogadható minőségű házak.

A vevők persze 30-40 millió forintért kezdenek keresni családi házat, de hamar be kell látniuk, hogy a magasabb árak miatt hitelfelvétellel vagy egyéb megoldásokkal kell igazodniuk a helyzethez.

30-40 millió forintos összegért legfeljebb csak telkeket vagy bontandó családi házakat lehet kapni, elsősorban a XVI. kerületben. Ugyanakkor az újépítésű sorházak és ikerházak árai a 40 millió forintos szint környékén indulnak, de ez még nagyon a “belépőszintet” jelenti.

Ami anyagában, kivitelezésében, elhelyezkedésében magasabb minőséget képvisel, annál 50-70 millió forint közötti árakról beszélhetünk

- jegyezte meg a szakember.

A vevők a magasabb árakat egyre inkább hitelvelvétellel próbálják áthidalni, ugyanakkor nagyobb részük még mindig “készpénzes vevő”. A befektetők is jelen vannak a piacon, de egyre nagyobb számban vannak azok, akik inkább kiadásra vásárolnak, nem pedig felújításra. Számukra a még elfogadható állapotú lakások teljesen megfelelőek, hiszen ezeket már ki lehet adni anélkül, hogy hozzányúlnának.

A Balla Ingatlan szakmai vezetője szerint a kiadó lakások bérleti díjait tekintve kis megtorpanásra mintha sor került volna az elmúlt év őszén, a felsőoktatásban tanulók rohama után.

Az azonban most is elmondható, hogy 80 ezer forint alatt semmilyen lakást nem lehet bérelni a két kerületben. 80-100 ezer forintba kerülnek havonta az egyszobás lakások, melyek iránt nagy a kereslet, elsősorban azért, mert kevés van belőlük, így fajlagosan magasak az áraik. És ez nem csak a kiadásra, hanem az eladásra is igaz.

A 1,5-2 szobás lakások bérleti díja 110-120 ezer forint környékén indul. Arra azonban figyelni kell – hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás -, hogy akár egy 10 ezer forintos túlárazás is jelentősen elnyújthatja a kiadási folyamatot. Ennek oka, hogy az elmúlt évek befektetői vásárlásai nyomán mára már kiadó lakásokból is jelentős kínálat alakult ki.

Ami az idei évi ingatlanpiacot illeti, a szakértő továbbra is egyensúlyi helyzetre számít.

Nagyobb változások inkább csak 2019-2020 táján várhatók, amikor több új tényező is belép a képbe.

Az egyik ilyen az újépítésű lakások kedvezményes áfájának kérdése, a másik a CSOK jövője, míg a harmadik, hogy piacra kerülnek a most még csak épülő újépítésű projektek, és a valóságban megmutatkozik ezek hatása a használt lakások piacára. Végül a szakértő szerint azt is figyelembe kell venni, hogy addigra egy 5 éves áremelkedési periódus végére érünk, amikor is felmerülhet, hogy vajon a továbbiakban is tartható-e az eddigi irány.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek