Cégvilág

Nyakunkon az energetikai pályázat hajrája

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) január 8-ig még benyújthatják pályázataikat a projektgazdák az egyik népszerű pályázaton. Összesen 91,53 milliárd forint sorsa a tét.

A használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel (Ginop-4.1.1) című felhíváson 91,53 milliárd forint sorsa a tét, amelyből 59,45 milliárd a vissza nem térítendő támogatás, 32,08 milliárd pedig a kölcsön összege. A Széchenyi 2020 pályázati információs oldalon tegnap megjelentek szerint módosult a pályázat. A műszaki előkészítésben segíti a projektgazdákat, hogy a kiíró az energiamegtakarításra vetített nettó beruházási költségre vonatkozó határértéket átvezette a második számú mellékletbe is.

A Ginop-4.1.1-ben a felhívás feltételeinek megfelelő pályázók 1,5 és 50 millió forint közötti támogatásban, illetve hitelben részesülhetnek, a megítélt összeg felét előlegként is felvehetik. A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek vállalják, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a primer energiafelhasználás csökkentéséhez, egyúttal a megújulóenergia-felhasználás növeléséhez, az elnyert forráson felül pedig önerőből finanszírozzák a fejlesztést.

Az előbb felhíváshoz nagyban hasonlít a Ginop-4.1.2-es, melyre elvileg január 15-től lehet pályázni, gyakorlatilag viszont még csak a pályázat társadalmi egyeztetésre szánt változata érhető el. Abban különbözik a Ginop-4.1.1-től, hogy itt nincs kölcsön, csupán támogatás, amelynek felső határa nem 50, hanem 100 millió forint. Fontos kitétel továbbá, hogy a beruházást kizárólag saját tulajdonú ingatlanon lehet megvalósítani, bérelten nem, igaz, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása kötelező. A keretösszeg 52,5 milliárd forint lehet.

megújúló energia GINOP energetikai pályázat Széchenyi 2020
Kapcsolódó cikkek