Cégvilág

Ablakcsere és lakásfelújítás a kontárok terepe

Újabban a nyílászárók cseréje és az utólagos hőszigetelés, valamint a lakásfelújításokhoz kapcsolódó szakmunkák miatt érkezik a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez, és számuk az építések és a felújítások növekedése miatt tovább emelkedhet – tájékoztatott az építőipari jellegű fogyasztóvédelmi helyzetről Baranovszky György elnök.

Mint hangsúlyozta, egyelőre nincs nagy baj, de hamarosan lehet, hiszen az általános szakemberhiány a kontároknak és az úgynevezett repülőcégeknek egyaránt kedvez. Utóbbiak azok, amelyek olcsón és tömegesen vállalnak fel munkát, majd silány minőségben és nem is mindig maradéktalanul végzik el.

Forrás: Új Néplap/Mészáros János

A lakossági megrendelésekre szakosodott építőipari vállalkozók többsége apró cég, jellemzően kft. formájában működik. A tapasztalt trükközők semmitmondó sablonszerződésekkel dolgoznak, amelyeket a megrendelők gyanútlanul aláírnak, majd gyakorlatilag semmire sem mennek velük, mert nincs bennük konkrétum. Utólag, panasz vagy vita esetén ezek birtokában nehezebb a fogyasztói érdekérvényesítés. Baranovszky György szerint óriási jelentősége van a referenciának, a szerződéskötés előtt érdemes a kiválasztott cégnek utánanézni az online építőipari kivitelezői nyilvántartásban.

Több írásos árajánlatot kell kérni, és kötelező írásban szerződni – figyelmeztetett a szakember. Az építkezéseket – még felelős műszaki ellenőr mellett is – érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, sőt fotót és videofelvételeket készíteni a lehető legtöbb stádiumról. Mindez sorsdöntő lehet későbbi vitáknál, de a legjobb frissen egyeztetni, hogy a hibákat azonnal kijavítsák. Utólagosan már nehéz a levonult kivitelezőket visszahívni, holott a békéltető testületekhez forduló panaszosok célja is elsősorban a megegyezés és a hibák kijavítása, nem pedig a kártérítés.

Jellemzően 100 ezer és egymillió forint között van a testület elé vitt ügyek, illetve építőipari munkák értéke, a legtöbb 100–500 ezer forint közötti. Az energetikai korszerűsítést támogató pályázatok és kedvezményes hitelek terjedése nyomán került a panaszlista élére a nyílászárócsere. Tipikusan a kontár beszerelés miatt fordulnak a békéltető testületekhez a fogyasztók. Ugyanakkor – mint arról Bíró Sándor és Szűcsné Osztoics Irén, a szaktestület tagjai beszámoltak – tipikus, hogy utóbb a beszerelt ablakról is kiderül, hogy az nem rendelkezik az ígért minőségi paraméterekkel. A megrendelők kellő termékismeret híján csak késve észlelik ezt, amikor gyanús lesz, hogy a nyílászárócsere után sem csökkent a fűtésszámla, illetve nyáron ugyanúgy felmelegszik a lakás.

A papír megmarad

Minden esetben – még használt lakás vásárlása előtt is – érdemes szakértővel megnézetni, amit megveszünk. Garancia ugyan még ez esetben is megilleti a vevőt, még akkor is, ha magánszemélytől vásárolta a lakást, különbség csak abban van, hogy kit terhel a bizonyítási kötelezettség. Ha kereskedőtől vette az ingatlant, akkor fél éven belül az eladónak, ha magánszemélytől, akkor kezdettől, de legfeljebb öt éven belül a vevőnek kell bizonyítania az ingatlan hibáját. Lakásépítésnél a bejelentett hibát 15 napon belül meg kell vizsgálnia a kivitelezőnek, és lakásonkénti jótállási jegy átadása is kötelező. A garanciaidő a különböző termékek, anyagok és épületek, illetve szerkezetek esetén változó, három, öt vagy tíz év lehet. | VG

 

fogyasztói panaszok építőipar Budapesti Békéltető Testület ablakcsere lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek